Näyttelyopas

Stylommatophora monstro

Näyttelyopaslaji kuuluu Lumotut Sanat -festariheimoon. Lajia on havaittu hiippailemassa Valvegallerian läheisyydessä kuluneen kevään ajan. Näyttelyoppaat liikkuvat yleensä kahden porukoissa ja pitävät toisinaan kovaakin ääntä.

Näyttelyoppaan tunnistaa herkeämättä havainnoivista tuntosarvista ja useista raajoista, joilla se pystyy pitämään suurenkin näyttelyvierasjoukon koossa. Ominaista niille on myös lehmänhermot ja kettumaisen ovela luonne. Näyttelyoppaat liikkuvat kahdella jalalla, yleensä hyvin säpäkästi. Laji sekoitetaan usein papukaijaan (Psittacinae), koska oppaat hokevat toistuvasti samaa noin 40 minuutin mittaista mantraa.

Tämänvuotiset oppaat ovat vaipumaisillaan horrokseen, ja uudet yksilöt ilmaantuvat seuraaviin Lumottuihin sanoihin mennessä.

Olemme saaneet tänä keväänä toimia Kun yö värittää -näyttelyn oppaina. Olimme rakentamassa näyttelytilaan Unnan ja Annun tarinaa öisestä Utista, jossa etsimme kadonneita värejä parin kuukauden ajan. Löysimme värit yhtä monta kertaa kuin hukkasimmekin.Värinauttisisarusten tarina peloista, möröistä ja unista tuli todella tutuksi – niin tutuksi, että siitä oli jopa vaikea luopua näyttelyn jatkaessa matkaansa.

Näyttelyvieraat toivat oman sävynsä jokaiseen opastukseen. Sen ansiosta yksikään kierros näyttelyn maailmassa ei ollut samanlainen. Kun yö värittää houkutteli puoleensa kävijöitä ikään katsomatta. Suurin osa tarinankuulijoista oli päiväkoti- ja alakouluikäisiä, joiden kanssa pääsi todella heittäytymään sadun vietäväksi. Vanhempien näyttelyvieraiden kanssa paneuduttiin puolestaan enemmän taiteen tekemiseen ja näyttelyn taideteosten syntyvaiheisiin.

Tarinan kautta olemme saaneet mahdollisuuden tarjota elämyksiä ja kokea niitä itsekin. Omat mieleenpainuvimmat muistomme ovat syntyneet hetkistä esimerkiksi petroolimännyn kuisketta kuunnellessa. Puun tiedettiin kuiskivan sinisen eri sävyjä, mutta lasten mielikuvituksen värittämät korvat kuulivat mitä hullunkurisimpia supatuksia.

Yölliset tarinat saavat väistyä nyt kesäauringon tieltä.

Värikkäitä kesähetkiä!

 

Jenni ja Eeva

 

Jenni ja Eeva opiskelevat Oulun yliopistossa suomen kieltä ja ovat tehneet opintoihinsa kuuluvan harjoittelun Lumotut sanat -sanataideviikoilla tänä keväänä.

Leave a comment