Ruudut kiinni ja sokerilakkoon!

Bruno ja hänen perheensä lähtevät lomalle Ruotsiin. He päättävät pitää teknologiapaaston, pitäytyä sokerista ja nauttia luonnosta sekä toistensa seurasta. Se tarkoittaa: ei pelejä, ei videoita, ei Googlea, ei karkkia – ja riitoja heti automatkalla.
 
11–12-vuotiaiden sanataideryhmä kävi katsomassa Mirjam de Within ohjaaman Yksin metsässä -elokuvan, jossa surkeiden sattumusten sarja johtaa siihen, että Bruno joutuu pärjäämään metsässä ilman perhettään ja SIM-korttiaan. Bruno kohtaa metsässä suden, ja kuinkas sitten käykään? Miten tietokonepelejä pelaava 9-vuotias voi selvitä yksin metsässä?
 
11–12-vuotiaat sanataiteilijat kuvailevat elokuvaa jännittäväksi ja se onkin heidän mielestään todellinen tunteiden vuoristorata. Tunteet vaihtelevat nopeasti vihasta ja suuttumuksesta suruun ja turhautumisesta onnenpotkujen kautta iloon.
 
Nykyteknologian avulla viihdettä ja tietoa on saatavilla aiheesta kuin aiheesta ja koko ajan. Mitä informaatiotulva tekee meille, ihmissuhteillemme ja hermoillemme? Mitä tapahtuu, jos laitamme ruudut kiinni? Elokuva tarkastelee näitä tärkeitä ja ajankohtaisia aiheita monipuolisesti ja tunnistettavasti. Internetistä ja teknologiasta ei tule elokuvan pahiksia, vaan myös niiden hyödyt on otettu hienosti huomioon. Lopulta tärkeimmäksi asiaksi nousee perhe ja ystävyys – ei ehkä yllättäen, mutta tuoreella tavalla.
 
Elokuvan jälkeen ryhmämme keskuudessa vallitsee yksimielisyys siitä, että elokuva oli hyvä. Erityisesti 11–12-vuotiaat pitivät pojan ja suden suhteesta ja siitä, miten elokuva lopulta päättyi. Pääsimme myös kuulemaan tarinoita elokuvan kulisseista, sillä elokuvan ohjaaja Mirjam de With vastasi katsojien kysymyksiin näytöksen päätteeksi.
 
Ohjaaja kertoi esimerkiksi elokuvassa esiintyvän susikoiran kouluttamisesta, kuvauspaikoista, elokuvan tekemisen haasteista ja siitä, miten he olivat saaneet Bruno-pojan näyttelijän Pepijn van der Smanin syömään oikean madon. Pojalle oli tarjottu marsipaanista tehtyä ja syötävällä maalilla maalattua tekomatoa, mutta marsipaania inhoavana hän sanoi syövänsä mieluummin oikean madon. Kuvausryhmä löi vetoa, että mikäli hän todella söisi madon, kaikkien muidenkin olisi syötävä. ”Se oli kamala kuvauspäivä”, Mirjam de With kertoi.
 
 
Asmo, Eppu, Maija A., Maija H., Maire, Martta ja Pihla sekä Ainokaisa
11-12-vuotiaiden sanataideryhmä
 
YKSIN METSÄSSÄ
Alankomaat 2018 86 min
Ohj. Mirjam de With
SUOSITUS: YLI 9-VUOTIAILLE

Leave a comment