Haaveisiin ja niistä eteenpäin

Latvialaisen Vizma Belševican omaelämäkerralliseen romaaniin perustuva, Inara Kolmanen ohjaama Bille-elokuva kuvaa Belševican karua lapsuutta Latviassa ennen toisen maailmansodan alkua. Bille-tyttö elää köyhissä oloissa isänsä ja äitinsä kanssa, ja kaipaa vanhempiensa huomiota ja tunnustusta mutta saa osakseen vain haukkuja, huutoja ja epäoikeudenmukaisuutta. Ystävätkin yksi toisensa jälkeen lähtevät tavalla tai toisella Billen elämästä. Riitelevät vanhemmat ja yksinäisyyden tunne saa Billen pakenemaan karkin- ja suklaanmakuiseen haavemaailmaan, jossa elämä on huoletonta ja vanhemmat onnellisia.
 
Herkkä mutta julma kuvaus Billen lapsuudesta herättää 12 – 15 -vuotiaissa sanataidekoululaisissa surua ja ahdistusta. Tunnelma elokuvassa on nuorten kriitikoiden mielestä synkkä, ja epäoikeudenmukaisuus ja kaltoinkohtelu puhututtavat. ”Me saamme suunvuoron mutta Bille ei koskaan. Hänet keskeytettiin, aina, vaikka hän yritti kertoa tunteistaan”, sanataideharrastajat tuumaavat. ”Eikä hänellä ollut mitään muuta pakokeinoa omasta elämästään kuin haavemaailma. Ahdistavaa.”
 
Billen haavemaailma avaa myös vilkkaan keskustelun siitä, miten suuresti elämä on muuttunut. Tänä päivänä lapsia ja nuoria kuullaan ja heidät nähdään, toisin kuin Bille. Mutta kuten sanataidekoululaiset pohtivat, olemmeko tottuneet liian hyvään? Yksi kohtaus jäi nimittäin vahvasti harrastajien mieleen: kohtaus, jossa Bille on elokuvateatterissa ja seuraa rikkaiden elämää valkokankaalta. Kamera seuraa Billeä selän takaa, kun kuvakulma yhtäkkiä muuttuu ja Bille katsoo suoraan kameraan sanoessaan sanat, jotka sanataidenuoret tulkitsivat sanomaksi: ”Tuolla ne rikkaat nyt elää.” Katsoiko Bille siis meitä täällä valkokankaan toisella puolen? Olivatko Billen sanat osoitettukin meille?
 
Samaan aikaan kuvaus Billen elämästä on kriitikoiden mielestä kuitenkin kaunis: Haavemaailma ja kuvaukset sinne matkaamisesta ovat visuaalisesti upeita. Lohdullista sanataidekoululaisten mielestä on myös se, miten haavemaailma muuttuu elokuvan edetessä. Sanataidenuorten sanoin haavemaailma edustaa aluksi vain vaurasta mielikuvitusmaailmaa, pakopaikkaa, turvapaikkaa. ”Se oli onnellinen maailma, jota Bille ei voinut saavuttaa.” Lopulta siitä tuli kuitenkin ”tavoite sellaisesta elämästä”. Ja mikäpä sen lohdullisempaa kuin tavoitteiksi muuttuneet haaveet?
 
 
Lotta, Veera, Aada, Roosa, Saaga, Henni, Tarmo, Nietos sekä Mari.
12–15-vuotiaiden sanataideryhmä
 
 
BILLE
Latvia, Tšekki, Liettua 2018
Ohj. Ināra Kolmane
Tekstitys: suomi, englanti
SUOSITUS: YLI 9-VUOTIAILLE

Leave a comment