Kuvakirjojen lumoa

Unikudelmia-näyttelyyn kuuluu laajasti lasten ja nuorten kirjallisuutta, ja visuaalinen näyttely ammentaakin vahvasti paitsi sanojen luomasta maailmasta, myös kirjakuvituksista. Näyttelyn esineistöstä sain bongailla paljon tavaroita tutuista kirjoista. Erityisen ihastunut olin valeantiikkiseen sänkyyn Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjasta Tatun ja Patun outo unikirja. Toinen aiemmin tuttu teos oli Mauri Kunnaksen Yökirja, mutta näyttelyn myötä tutustuin myös uusiin teoksiin.

 

Aino ja Ville Tietäväisen Vain pahaa unta on isän ja tyttären yhteistyön tulos: kirja kertoo Ainon näkemistä painajaisista, ja Ville Tietäväisen kuvitukseen yhdistyvät myös Ainon omat piirustukset. Ainon – ja yleisesti lasten – painajaiset ovat yllättävän karmivia; tosin yllättäväksi kutsuminen ei sinällään ole totta, muistan omastakin lapsuudestani muutamia melko häiritseviä tapauksia. Painajaisten aiheet voivat vanhemmista ja itsestäkin myöhemmin tuntua huvittavilta tai vähintäänkin täysin päättömiltä, mutta painajaisten pahin ominaisuus onkin usein ahdistava tunnelma, jota on vaikea selittää järjellä. Tunnelma välittyy kirjasta hyvin, mutta yöllisiä keskusteluja kuvaavat sarjakuvamaiset osiot estävät kirjaa muuttumasta vain pelottavissa asioissa pyörimiseksi. Kirja on aikuisellekin kiinnostavaa luettavaa hienon kuvituksen ja varmasti kaikkia koskevan aiheen takia.

 

Toinen kuvakirja, johon näyttelystä erityisesti tykästyin, on Kaisa Happosen kirjoittama ja Anne Vaskon kuvittama Mur, eli karhu. Kirja on lyhyt ja sopii varmasti myös aivan pienille lapsille, mutta kirja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen myös kuvituksista kiinnostuneille aikuisille. Kuvituksen tyyli on suloinen ja ilmeikäs, ja teksti ja kuvat sopivat saumattomasti yhteen.

 

Kuvakirjat nähdään edelleen usein vain lastenkirjoina, vaikka parhaat niistä toimivat ehdottomasti myös aikuisille, ja kun kaikki napsahtaa kohdalleen, voisin kutsua kuvakirjaa myös taidekirjaksi. On oikeastaan harmi, että itsellänikin tulee harvoin tutustuttua uusiin kuvakirjoihin, mutta välillä tulee loistavia tilaisuuksia – kuten Unikudelmia-näyttely – heittäytyä kuvituksen ja satujen maailmaan kokonaan.

 

Siina Sipilä

 

 

Siina harrastaa sanataidetta Kameleontti-ryhmässä ja on ollut kesätöissä sanataidekoulussa kesällä 2017.

Leave a comment