Matka Höyhenplaneetalle

”Huomio, nukkumattikeskus, huomio! Täällä Kerkkonen!” huhuilee ääni puhelimen toisessa päässä. Univarjo, joka löytyy myös Unikudelmia-näyttelyn nukkuhuoneesta, on jäänyt jumiin. Ilman sitä Kerkkonen on pulassa, sillä miten muutenkaan hän saisi lapset nukahtamaan kuin näyttämällä univarjoelokuvia?

Ritva Toivolan lastentrilogia nuoresta nukkumattioppilaasta, Kerkkosesta, on monella tapaa oivaltava. Tavallisista asioista tulee kummallisia, kun astutaan nukkumattien uniseen maailmaan. Nuket heräävät henkiin ja uuden keksinnön tärkein osa on limpparipullon korkki. Mustikkamehukin on saanut aivan uuden käyttökohteen, sillä nukkumatit käyttävät sitä juomisen sijaan luutakopteriensa polttoaineena. Päänukkumatti lentää avaruuden halki kuitenkin vielä vanhaan malliin lepakolla, eikä keksijänukkumatti Kerkkosen keksinnöt ole kaikkien muidenkaan nukkumattien mieleen.

Kirjasarja laajentaa hauskalla tavalla tuttua käsitystä nukkumatista ja tämän työnkuvasta. Nukkumattikansa kalastaa unia Unten merestä ja louhii unihiekkaa Unihiekkakuusta. Kuitenkin Toivolan maailmassa on jotain hyvin tuttua, vaikka se onkin täynnä mitä mielikuvituksellisimpia asioita. ”Ei ole pitkä aika siitä, kun Unten merellä nähtiin vain purjeita ja tällaisia delfiinien vetämiä veneitä, mutta nykyisin on joka paikassa kaikenlaisia moottorivempeleitä pärisemässä”, kertoo keijutyttö Yövarvas. Nukkumattienkin maailmaa muuttuu, ja joskus vanhat tavat joutuvat väistymään uusien keksintöjen tieltä myös Höyhenplaneetalla.

Toivolan trilogia on ihastuttava kertomus ystävyydestä ja seikkailusta unten maailmassa. Kirjasarjan ensimmäinen osa, Kaukana Unihiekkakuussa, julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1989. Toivolan sankarit Kerkkonen sekä hänen ystävänsä Niko, Sirkuspelle ja Riepureetta päätyvät moniin erilaisiin kommelluksiin niin kujeilevan hörpön että vihaisen albatrossikatraankin vuoksi. Kirjailijan rikas kerronta ja mielikuvituksellinen maailma vetäisevät lukijan mukaansa ovelilla keksinnöillään ja kummallisilla planeetoillaan.

 

Mira Pirttisalo

 

Mira on sanataidekoulun harjoittelija, joka työskenteli mm. Lumotut sanat -sanataideviikoilla 2017.

Leave a comment