Harjoittelijana Unikudelmissa

Meitä oli kuuden yliopisto-opiskelijan ryhmä harjoittelussa Lumotut sanat -lasten ja nuorten sanataideviikkojen projektityöntekijöinä. Työskentelimme paljon yhdessä, ikään kuin omana tiiminä kokonaisen työryhmän sisällä. Ensimmäisiä tehtäviämme oli Nunnu-tarinankerrontaesityksen harjoittelu. Saimme suunnitella ja ohjata työpajoja erilaisille ryhmille avajaisissa, Naamiaisjuhlissa ja erityisesti Unikudelmia-näyttelyssä. Pääsimme osallistumaan myös kevään Lumo-sanataideohjaajakoulutuksen kerroille kahtena viikonloppuna. Lisäksi suunnittelimme ja ohjasimme kokonaisen kesäkurssin.  Jokaiselle harjoittelijalle työskentely sanataideviikoilla oli varmasti oma erilainen kokemuksensa.

 

Mira:

Kirjallisuuden opiskelijana olen koko opiskeluaikani ollut hyvin kaukana käytännön tekemisestä: opintoni ovat keskittyneet teoriaan, ideoihin ja ajatuksiin, kirjallisuuden ja sitä kautta ihmismielen tutkimukseen. Sen vuoksi harjoittelu täällä Valveella oli itselleni erityisen tärkeä mahdollisuus.

En olisi mielestäni voinut löytää antoisampaa harjoittelupaikkaa. Halusin nähdä erilaisia puolia tällaisen laajamittaisen kulttuuritapahtuman tuottamisesta, enkä miltään osin joutunut pettymään – päinvastoin. Pääsin kokeilemaan monia asioita, joita en ole aiemmin kokeillut, aina neulahuovutuksesta tarinankerrontaesityksiin.

Parasta tässä harjoittelussa olivat kuitenkin ihmiset. Harjoitteluporukka oli mahtava ja pääsimme paljon tekemään asioita yhdessä. Mitä tahansa Valveella tehtiinkin, oli mukana jonkinlainen vapauttava ilmapiiri: kaikki saivat olla omalla tavallaan luovia ja toteuttaa omaa osaamistaan vapaasti, omalla tavallaan.

Suosittelisin tätä harjoittelupaikkaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneet kulttuurityöstä, erilaisten projektien toteuttamisesta, seikkailuratojen suunnittelusta tai vaikka tällaisten blogitekstien kirjoittamisesta. Esiintymistäkään ei kannata pelätä – entisenä esiintymisjännittäjänä voin sanoa, että tämä oli hyvä tilaisuus askel kerrallaan päästä eroon esiintymispelosta. Nyt voin rehellisesti sanoa, että jopa pidän esiintymisestä ja voisin sitä mielelläni tehdä myös tulevaisuudessa.

 

Katri:

Varhaiskasvatuksen opiskelijana tämä oli loistava tilaisuus kokea päiväkotiin verrattuna jokin toisenlainen työympäristö. Harjoittelu oli todella opettava ja antoisa kokemus. Jo aikaisemmin koulutuksessa hankittua pedagogista osaamista muun muassa ryhmänhallintaan ja vuorovaikutukseen liittyen olen saanut kehittää täällä edelleen ryhmiä ohjatessani. Tiimityö erilaisten ihmisten kanssa on ollut avartavaa ja on ollut hienoa huomata, kuinka joustavasti yhteistyö on sujunut kaikkien kanssa. Olemme keskustelleet monista asioista harjoitteluun ja muuhunkin elämään liittyen ja tukeneet ja kannustaneet toinen toisiamme. Täällä on saanut todella ottaa vastuuta työtehtävistä ja siten on tuntenut itsensä tärkeäksi osaksi työyhteisöä. Koen saaneeni onnistumisen kokemusten kautta uudenlaista varmuutta tulevaa työelämää varten. Palkitsevinta harjoittelussa ovat olleet lasten ja aikuisten ilahtuneet reaktiot ja kommentit Unikudelmia-näyttelyssä ja sanataideviikkojen tapahtumissa. Lisäksi nuorten sanataiteilijoiden mielikuvituksen rikkautta ja rohkeutta jakaa omia tekstejään on ollut hienoa seurata.

 

Katri Hurskainen ja Mira Pirttisalo

Leave a comment