Uniretkiä ja painajaispolkuja

Kokemusmaailmaa rikastuttava kesäkurssi

Unohtumattomia hetkiä ja päiviä me saimme kyllä kokea yhdessä nuorten sanataiteilijoiden kanssa, huokaisin katsellessani Juuso Haaralan ottamia valokuvia kulttuuritalo Valveen sanataidekoulun kesäkurssilta. Sanat auttoivat sekä meitä ohjaajia että kurssilaisia ratkaisemaan arkisia pulmia ja veivät meidät matkalle uniretkille ja painajaispoluille, omiin kokemusmaailmoihimme.

Kurssilla etsimme ja löysimme inspiraatiota Unikudelmia-näyttelystä ja kirjoista, joiden sisäisistä maailmoista näyttelyn taidemaailma aikanaan luotiin. Kurssilla keskusteltiin usein siitä, kuinka tärkeää on antaa huomio omille unille ja niiden ymmärtämiselle. Jopa silloin, kun aamulla tuntuu, ettei niitä muistaisi.

Kehittelimme kurssin toimintaa Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki -romaanin teeman pohjalta. Painajaisten neuvosto oli kieltänyt meiltä hyvien unien näkemisen, mutta muodostamalla unennäkijöiden vastarintaliikkeen onnistuimme päihittämään ilkeän neuvoston. Sanat veivät meidät muinaisten unennäkijöiden salareitille unennäkijöiden suunnistusseikkailuun. Seikkailussa etenimme arvoitukselta arvoitukselle ja lopulta aina Ainolan puistoon asti.

Kirjoittamisen ja seikkailemisen lisäksi pääsimme kurssilla myös muun muassa tekemään omat unenkutsujat luonnonmateriaaleista. Unenkutsujien tehtävänä on houkutella hyviä unia. Monien kurssilaisten puheissa toistui myös helteinen hetki auringon paisteessa, jossa kirjoitettiin vapaasti viulun soiton sävelissä.

Kurssilla erilaiset persoonallisuudet viettivät aikaa yksin ja yhdessä. Vaikka jokainen kirjoittaa oman tekstinsä yksin, omien tekstien ja ajatusten jakaminen lähentää. Yhdessä tekemällä voi syntyä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja siten voi oppia uusia asioita itsestään. Kirjoittaminen auttaa ymmärtämään itseä ja silloin on mahdollista ymmärtää paremmin myös muita. Näin kirjoittaminen voi auttaa ystävyyssuhteiden luomisessa.

Kokonaisuudessaan kurssi oli antoisa ja elämyksellinen. Kokemukset jäivät lasten, nuorten ja meidän ohjaajien mieleen – jaoimmehan kolme hyvin intensiivistä ja kokemuksellista kurssipäivää. Kirjoittamalla teimme ajatuksistamme ja tunteistamme tosia. Tämä kurssi oli todiste siitä, että nuorilla kirjoittajilla on rikas sisäinen maailma ja taito tehdä siitä totta kirjoittamalla.

Unohtumattomia unia, taianomaisia kirjoittamiskokemuksia ja hyvää kesää toivottavat ohjaajat,

 

Anna-Lydia, Katri ja Mira

Leave a comment