Kudelmia kaukaisella saarella

Kudottujen kujien kaupunki kertoo kaukaisesta, merentakaisesta saaresta, jolla unien näkeminen on sairaus ja rikos, ja painajaisista kärsivät suljetaan pois yhteiskunnasta. Tarinan keskiössä ovat kutoja Eliana ja kirjan alussa kutojien talon edestä löydetty, pahoinpidelty ja puhekyvytön Valeria.

Vaikka Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki onkin ennemmin fantasiaa kuin dystopiaa, kirjassa on lajityypille ominaisia teemoja: valta, vähemmistöjen ja ylipäätään kaiken tavallisen kansan oikeudet. Yhdistävä teema on myös ihmisen typeryys ja se, että kirjan tilanne on oikeastaan lukemattomien välinpitämättömyyksien mahdollistama.

Sorretusta ryhmästä kertovana fantasiakirjana Kudottujen kujien kaupunki on ehkä harvinaisempi tapaus, sillä päähenkilöt eivät ole kapinallisjoukon keskiössä. Tarina muodostuukin siitä, miten vallanpitäjien juonittelut, unennäkijöiden vastarintaliikkeen suunnitelmat ja historian paino heilauttavat henkilöiden arjen raiteiltaan.

Kirja tuo henkilöiden tekemiä virheitä ja kyseenalaisia valintoja esille välillä jopa alleviivaavasti, mutta hahmojen kuvaus on joka tapauksessa äärimmäisen mielenkiintoista. Myös tärkeimpien henkilöiden suhteet on kuvattu hyvin, ja kirjan tärkein romanssi on hienovarainen ja herkkä, mutta myös tarinaa edistävä voima.

Kirjan kieli on erottuvaa ja kaunista, ja Itäranta käyttää paljon omaperäisiä, mutta osuvia vertauksia ja kuvauksia. Aivan kaikkea kirja ei selitä, ja monesta asiasta haluaisi tietää lisää ihan uteliaisuudesta; mytologia, symbolit ja historia ovat kiehtovia ja luovat maailmaan vahvan tunnelman. Juoni on hyvin rakennettu, ja lukuisat teemat ja aiheet kietoutuvat toisiinsa kauniisti; tarina muodostaa todellakin oman kudelmansa.

 

Siina Sipilä

 

Siina harrastaa sanataidetta Kameleontti-ryhmässä ja on kesätöissä sanataidekoulussa.

 

Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki (Teos, 2015) on yksi Unikudelmia-näyttelyn kirjoista.

Leave a comment