Monta eri reittiä kouluun

Sigrid Klausmann-Sittlerin ohjaamassa dokumentissa Pitkä matka kouluun esitetään lapsien koulureittejä ja ajatuksia koulusta ympäri maailmaa. Lapset kertovat myös omasta arjestaan ja luonnosta.

Lapsien arki näytetään dokumentissa todentuntuisella tavalla. Joissakin kohtauksissa kouluun menemistä on kuvattu siten, että katsoja seuraa maisemaa elokuvan lapsen silmin. Lapsien ajatukset jäävät mieleen, varsinkin kun on kyse ympäristöstä ja sodista. Moni lapsi pelkää sotia ja saastumista, koska osa heistä elää alueilla, joissa tuhotaan metsää uutta asuinaluetta varten ja joet ovat likaisia. Osa lapsista myös kertoo, että koulumatka on heille liian pitkä ja he toivoisivat koulukyytiä.

Dokumentin aikana ja jälkeen tuli ajateltua omaa arkea ja koulureittiä. Kuinka se eroaa muiden koulureiteistä. Tulin pohtineeksi, että vielä nykyäänkään lasten oikeuksia ei toteuteta monissa maissa. Edelleen monella ihmisellä ei ole koulutusta, ja köyhiä on enemmän kuin keskiluokkalaisia ja rikkaita. Kaakaota tehdään nykyäänkin lapsityövoimalla, ja lapset eivät voi käydä koulua sen takia. Myös erilaiset kulttuurit ja ihmisten asemat saivat minut järkyttyneeksi. Yksi lapsista kertoi isoäitinsä lyöneen häntä, jos hän tai sisarensa olivat tehneet väärin.

Suosittelen elokuvaa kaikille niille nuorille, joista on kiinnostavaa nähdä, miten samanikäiset lapset ja nuoret käyvät koulua eri puolilla maailmaa.

 

 

Fanni Heikkilä, 17 v.

 

PITKÄ MATKA KOULUUN

Saksa 2016,  87 min
Suomen- & englanninkielinen tekstitys
SUOSITUS: YLI 12-VUOTIAILLE

 

Näytökset:
la 19.11. klo 14.00, Studio

vilma_logo

valokeila_logo

Leave a comment