Sänkynä sardiinipurkki

Valvesalin ovista ulos astelee mietteliäitä mieliä, kun 8—11-vuotiaat sanataiteilijat siirtyvät elokuvasalista aulaan pohtimaan juuri näkemäänsä uudelleen masteroitua versiota vuonna 2001 ilmestyneestä Turilas ja Jäärä -animaatioelokuvasta. ”Aika – erikoinen”, sanoo yksi ja rapsuttaa hämmentyneenä päätään, kun taas toinen hihkaisee: ”Ei, kun se oli hauska!”

Mariko Härkösen ja Ismo Virtasen ohjaama elokuvakokoelma kertoo kahdesta ötökkäkaveruksesta, jotka elelevät ruohikon alla ruokaa etsien. Ruuanhakuretkillään he löytävät jos jonkinlaisia ihmisten hylkäämiä esineitä mutterista sardiinipurkkiin ja mehupillistä pyykkipoikaan ja kehittelevät niille uudenlaisia käyttötarkoituksia.  8—11-vuotiaiden sanataitelijoiden mieleen jäivät kaksikon kekseliäät ideat tehdä pyykkipojasta auto, mehupillistä hunajanimuletku, avainreiästä ovi sekä soittorasian ballerinasta tangokaveri.

Sanataiteilijoiden nauruhermoja kutkuttivat erityisesti diskossa laulava vanha liftari-ötökkä, rento mutta hajamielinen Turilas joka aina nukahteli, sekä viisas mutta kiukkuinen Jäärä joka sai aina hermoromahduksen. Kerholaisten mielestä kokoelmaelokuva kaverusten kommelluksista oli yhtä aikaa kuitenkin hauska ja surullinen, outo ja hullunkurinen, eikä huomaamatta jäänyt myöskään elokuvan sanoma. Kerholaiset yhteistuumin totesivat, että sanoma oli selvä: on ajateltava tekonsa seurauksia ennen kuin ryhtyy tekemään hölmöyksiä. ”Ja sänkynä voi käyttää myös sardiinipurkkia!”

 

Elokuvasta kertoivat 8–11-vuotiaat sanataidekerholaiset eli Veera, Kaisla, Saaga, Henni, Ronja, Tarmo, Nietos, Aada ja Amalia sekä Mari

 

TURILAS & JÄÄRÄ
Suomi 2001, uudelleenmasterointi 2016, 68 min
SALLITTU KAIKENIKÄISILLE

valokeila_logo

vilma_logo

Leave a comment