Elokuvafestarin parhaat menovinkit

Ensi viikko on Oulussa marraskuun paras viikko. On nimittäin jälleen Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin aika. Tämän vuoden festivaali alkaa sunnuntaina 13.11.2016, ja se on järjestyksessään jo 35. Uskomatonta ja uskomattoman hienoa!

Nyt jo kaksikymmentäkuusi kertaa mukana on ollut myös festivaalijohtaja Eszter Vuojala, joka jättää elokuvafestarille tänä vuonna jäähyväisensä. Ensi vuonna Eszter voi nimittäin nauttia elokuvista aidosti yleisöstä käsin vietellessään leppoisia eläkepäiviä. Valokeila pyysi festivaalijohtajaa nostamaan omat suosikkinsa tämän vuoden ohjelmistosta. Tässä vinkkejä tulevaan viikkoon!

– Oi, on aina vaikea keksiä suosituksia. Kaikki elokuvat ovat jo tavallaan omia lapsiani. Olenhan ne jo kerran valinnut tälle festivaalille mukaan, Eszter naurahtaa.

Yksi Eszterin suosikeista on ehdottomasti avajaiselokuvaksikin valittu Pääskyt ja Amazonit, joka on pitkästä aikaa todella laadukas brittielokuva. – Briteistä ei ole pitkään aikaan tullut mitään näin hienoa. Pääskyt ja Amazonit on kaunis ja hyvin toteutettu, jännittäväkin, seikkailuelokuva lapsille.

Intialainen Ansa on taas erilainen, hyvin koskettava orpopojan tarina. Siinä intialainen atmosfääri ja musiikki tulevat katsojan lähelle. Elokuvan kuvailmaisu on kaunista, ja tarinan lämpimät ihmissuhteet saavat katsojankin hymyilemään ja antavat toivoa, vaikka aihe onkin rankka. – Lasten elokuvassa täytyy aina olla toivoa, Eszter sanoo.

Yksi todella hauska suositus pienille on tanskalainen elokuva Ekaluokkalainen. Ekaluokkalainen on tarina koulun aloittamisesta, mikä on aina todella jännittävä kohta elämässä. Mutta koulussa on tietysti myös hauskaa ja humoristista. – Tämä elokuva on niin tanskalainen kuin vain voi olla, Eszter naurahtaa. Tanskalaiset osaavat kertoa jännittävistä ja pelottavistakin aiheista sopivasti huumorilla höystettynä.

Tänä vuonna elokuvafestivaalin teemana on erityisesti unkarilainen elokuva. Yksi ohjelmiston parhaista unkarilaisista elokuvista on Tassu. Tassussa kulkee hauskasti limittäin animaatio ja näytelmäelokuva. Elokuva on todella jännä, mutta animaatiot keventävät tarinaa todella hienosti. Eläinaiheet ovat aina kivoja ja sympaattisia, ja sankarikoira on hurjan kiinnostava. – Tassun ohjaaja ja käsikirjoittaja muuten tulevat Ouluun alkuviikosta ja ovat tavattavissa ainakin tiistain ja keskiviikon aamunäytöksissä, hoksauttaa Eszter. – Haluan nostaa myös erään 3-vuotiaan ystäväni suosikkielokuvan Kettupoika Vukin. Sen voi käydä katsomassa aivan ilmaiseksi kirjaston Pakkalan salissa isänpäivänä. Siinäpä vasta mainio isänpäivänviettovinkki.

– Nuorten elokuvien puolelta vinkkaan nopeasti esimerkiksi runollista Albaa, teemoiltaan erityisen kiinnostavaa Girls Lostia tai uskomattoman hienosti tehtyä dokumenttia nuoresta shakkinerosta Magnuksesta (Magnus, shakkinero).

Nautitaan kaikki elokuvista! Näitä elokuvia näkee Oulussa todennäköisesti ainoastaan tämän viikon aikana. Kurkkaa koko ohjelmisto netistä: http://www.oulunelokuvakeskus.fi/lef/
Kati
vilma_logo valokeila_logo

Leave a comment