Syntytarinoita

Lumotussa illassa kuulimme runoilija Henriikka Tavin ajatuksia kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta. Olemme tutustuneet kevään aikana Henriikka Tavin runoihin ja käännöksiin sanataidekoulun nuorten ryhmissä. Tässä muutamia tekstejä, jotka ovat syntyneet sanataidekoulun nuorten Siivekkäiden kynistä Henriikka Tavin runojen äärellä. Tämän vuoden sanataideviikkojen teemakirjallisuuspaketti valmiine sanataideharjoituksineen löytyy Lumottujen sanojen verkkosivuilta www.lumotutsanat.fi. Kirjallisuuspaketista löytyvät myös Henriikka Tavin kokoelmat Esim. Esa ja Toivo.

 

Miksi kissa juo kielellään?

Kerronpas sinulle tarinan.
Miksi kissa juo kielellään?
Kuulet varmaan mielellään.

Ennen kissa oli koiralle sukua.
Kummallista, mutta täysin totta.
Fianos joi onnellisena aamuteetään, kun Elfias tuli ovelle haukkumaan. Fianos säikähti niin, että satutti huulensa kuumaan teehen. Elfias oli alusta alkaen näyttämässä kissoille, että piti juoda kielellä. Tällä kertaa se onnistuu. Kissat eivät enää koskaan uskaltaneet juoda huulilla.

Aada, s. 2004

 

Miksi koira heiluttaa häntäänsä?
– Koira aikoo purra sinua.
– Se ei pidä sinusta.
– Sen kuonoon sattuu.

Miten asiat alkoivat?
Ennen koirat eivät heiluttaneet häntäänsä. Kerran yksi koira meni hakemaan hunajaa mehiläisiltä. Kun koira pääsi perille, mehiläiset nukkuvat. Koira ajatteli, että se ottaa vain vähän hunajaa. Vahingossa se herätti mehiläiset ja ne pistivät koiran häntään ja koira juoksi kauas pois.

Kaisa, s. 2004

 

Sateen syntytarina

Sade syntyi jo kauan aikaa sitten, silloin kun vielä pilvet olivat likaisia saasteista.

Pilvet olivat kyllästyneet siihen, että ne olivat tummanharmaita, eivätkä valkoisia. Autojen inhottavat pakokaasut tekivät niistä rumia. Pilven täytyi löytää jotain millä puhdistaa itsensä. He etsivät ratkaisua ongelmaan monia viikkoja, kunnes muuan pilvi löysi vesihanan. Kaikki pilvet pesivät itsensä, ja pilvistä tippui maahan vettä koska ne olivat märkiä. Joten aina kun pilvet käyvät pesulla, alkaa sataa vettä.

Ja näin sade syntyi.

Olivia, s. 2004

Leave a comment