Baletin ehdoilla

Lukasin, Syvertin ja Torgeirin intohimona on baletti. Pojat ovat tanssineet vuosia ja heidän on täytynyt tehdä monia uhrauksia harrastuksensa eteen. Kun koulun päättyminen lähestyy, heidän on pohdittava tulevaisuuttaan. Haluavatko nuoret jatkaa kohti ammattitanssijan uraa vai tehdä jotain aivan muuta? Ovatko he ylipäätään tarpeeksi lahjakkaita Oslon arvostettuun balettikouluun?

Dokumentti Balettipojat seuraa kolmikon valmistautumista tärkeisiin pääsykokeisiin. Pojat kertovat suhteestaan tanssimiseen ja pohtivat sitä, millaista on olla poika baletin maailmassa. Tärkeässä osassa on myös Lukasin, Syvertin ja Torgeirin välille muodostunut ystävyys. Kun kaikki vapaa-aika menee tanssiessa, ei muille kavereille juurikaan jää aikaa.

Pojat suhtautuvat balettiin todella eri tavoin, mikä tekee dokumentista kiinnostavan. Lukas tahtoo palavasti ammattilaiseksi, kun taas Syvert pohtii koko harrastuksen lopettamista. Torgeir on jotain tältä väliltä ja jää dokumentissa hieman sivuosaan. Hänen pohdintojaan olisin mielelläni kuullut lisääkin. Nyt jäi hieman epäselväksi, mitä hän ajattelee baletista ammattina.

Balettipojat onnistuu hyvin kertomaan niistä asioista, joita nuoret tanssijat pohtivat tulevaisuuttaan koskevia päätöksiä tehdessään. On mielenkiintoista seurata sitä, kuinka poikien valinnat heijastuvat heidän ystävyyteensä. Valkokankaalla näkyy myös ilahduttavan paljon itse tanssia. Dokumentti antaa kuitenkin melko silotellun kuvan baletista harrastuksena ja ammattina. En kaipaa kauhukuvauksia tästä vaativasta lajista, mutta kaikki tuskin on aina niin ihanaa kuin Balettipojat antaa ymmärtää.

 

Olivia Olamba,

Kameleontti

 

 

BALETTIPOJAT

Norja 2014

73 min. Yli 13-vuotiaille.

Englanninkielinen tekstitys.

 

Nuortenelokuvien kilpailun voittaja.

 

 

Festarilogo

Leave a comment