UFO Swedenissä romuttuvat autot ja aikatasot

Esittelyteksti lupaa, että UFO Sweden -elokuva loistaa hulvattomalla tarinalla ja värikkäillä henkilöhahmoilla ja ainakin 12–14-vuotaiden sanataideharrastajien mielipiteet elokuvasta osoittavat, että lupaukset lunastuvat ja paikoin ylittyvätkin.
 
Elokuva oli hyvä ja koukuttava, vauhdikas, monimutkainen, mutta hyvällä tavalla hieno ja älykäs. Jännittävä, hauska, mukaansatempaava, voimakas, mieleenpainuva, kiinnostava, kiva, inspiroiva ja mielenkiintoinen, kuvailevat nuoret sanataideharrastajat ensitunnelmiaan heti elokuvan katsomisen jälkeen.
 
Räyhäkän teini-ikäisen Denisen elämää ovat leimanneet oudoissa olosuhteissa lapsuudessa kadonnut isä sekä kohtaamiset virkavallan ja lastensuojelun kanssa. Ennen katoamistaan Denisen isä Uno on ollut juuri ratkaisemaisillaan suuren mysteerin, joka liittyi outoihin sääilmiöihin ja laskelmiin, joilla isä yritti todistaa maapallon ulkopuolisen elämän lähettämiä viestejä. Kun Denise tunnistaa vuosien jälkeen lehtikuvasta isän punaisen Saabin, joka vastoin mitään järkiperusteita on rysähtänyt läpi maatilan seinästä, hän ottaa yhteyttä isän vanhoihin foliohattuystäviin. Pieni sekalainen joukko vaikuttaa puuhastelevan UFO Sweden -yhdistyksessä melko mitättömien yliluonnollisten havaintojen parissa ja keskittyvän lähinnä erilaisiin kahvileipiin. Puuhastelu ja kahvittelu muuttavat luonnettaan melko radikaalisti, kun Denise hyppää toimintaan mukaan ja päättää keinoja kaihtamatta löytää vuosia sitten kadonneen isänsä.
 
Elokuva imaisee mukaansa heti ensi hetkistä ja rymistelee uskomattomien juonenkäänteiden kannattelemana loppuun asti. Autot ja mopot sivuluisuvat renkaat sutien, aseet pamahtelevat ja pimeään yöhön kätkeytyvät salaisuudet raottuvat elokuvan edetessä. Edes erilaiset maalliset tai universumin kätkemät uhat ja ystävyyssuhteiden vaarantuminenkaan eivät pysäytä Denisen vimmaista etsintää. Jännityksen lisäksi elokuva kuitenkin tarjoaa katsojalle myös keventävää huumoria ja hauskoja oivalluksia.
 
Nuorten sanataideharrastajien lempikohtauksia elokuvassa olivat erilaiset vauhdikkaat takaa-ajot sekä ajassa siirtyminen, ufot ja yliluonnollinen ulottuvuus:
 
”Lempikohta oli se, jossa poliisit jahtasivat päähenkilöä ja sen kaveria.”
”Oli kyllä jännä, kun siirryttiin madonreikään.”
”Lempikohta oli se lentokoneen nosto vedestä.”
 
Elokuvasta jäi mieleen myös hyvä toteutus ja juonirakenne: ”Juoni oli kyllä hyvin keksitty, koska elokuva oli tosi hyvä, jännittävä ja siinä oli kiinnostavia kohtia.” Elokuva sai nuorilta katsojilta lisäksi kehuja niin valaistuksesta, tunnelmasta, estetiikasta, rekvisiitasta, näyttelijäntyöstä kuin musiikistakin. Vauhdikkaiden juonenkäänteiden päätteeksi oli kiva, että elokuva loppui hyvin, vaikka vastauksia kaikkiin kysymyksiin ei kuitenkaan saatu. ”Jäi mietityttämään, että palaako Denisen isä takaisin tai mitä hänelle oikeastaan tapahtui ja mitä Denisen kirjeessä luki elokuvan lopussa.”
 
Onni, Iida, Eveliina, Emppu, Hilma, Neea, Alisa, Annis ja Aino sekä sanataidekoulun tet -harjoittelija Jay
12–14-vuotiaiden sanataideryhmä Varjo
 
UFO SWEDEN
Ruotsi 2022, 115 min
Kieli: ruotsi, tekstitys: suomi
SALLITTU yli 12-vuotiaille

Leave a comment