”Jospa mullakin olisi taikurin taito”

Sanoja, jotka tulevat lapsilla ehdottomasti mieleen heti Muumilaakso-elokuvakoosteen jälkeen ovat aurinko, taikuri, Haisuli, kuumailmapallo, Muumimamma, Muumipeikko ja ylipäätään se, että ”ne oli muumeja”. – Kyllä, nehän todellakin olivat muumeja! Kävimme torstain 5–7-vuotiaiden sanataidekerhojen kanssa katsomassa Muumilaakso-lyhytelokuvapaketin, jossa nähtiin elokuvat Haisulin kopla, Juhannustaikaa ja Muumimamman lentävä unelma (2021).

Yksi Muumilaakson kiinnostavimmista ja hauskimmista henkilöistä on sanataideharrastajien mielestä Nipsu. Useimmin naurua kuuluikin elokuvan aikana juuri Nipsun kommelluksia seuratessa.
”Voi, Nipsu parka. ”
”Kuulitko, että Nipsu sanoi Äiti?”
”Hahhaha.”

Muumimamman lentävä unelma kertoo mamman unelmasta lentää kuumailmapallolla. Elokuvassa mamman toive toteutuu, kun Muumipeikko järjestää äidilleen yllätyksen. Kuumailmapallo jää monen lapsen mieleen. Jännittävimmät ja erikoisimmat kohtaukset liittyvät kuitenkin lasten mielessä useimmiten tarinaan Juhannuksen taikaa, jossa seikkailee taikuri.

”Hauskin kohta oli se, kun taialla tuli ne asiat, joita Nipsu, Nuuskamuikkunen ja Muumipeikko halusivat.
”Jännintä oli, kun aurinko varastettiin.”
”Jospa mullakin olisi taikurin taito.”
”Kaikki ne taikurin taidot.”
”Kun aurinko katosi. Se kun aurinko katosi.”
”Erikoista oli se, että puun sisälle voi mennä.”

Kolmen elokuvan väleissä elokuvateatterissa kuului sipinää ja hiljaista eväiden rapinaa. Välillä joku kysyi toiselta: ”Oliko hauska?” tai ”Jännittääkö?” Kun Muumipeikko halaa elokuvassa Niiskuneitiä, myös viereisellä penkillä iskee pikkuinen halipula, ja isi saa halauksen. Muumilaakso on mainio kokonaisuus lapselle ja vanhemmalle vaikkapa ensimmäiseksi yhteiseksi elokuvakokemukseksi.
 
Aatos, Frida, Isla, Vivi, Vilma, Sylvia, Frida, Aletta, Essi, Iisa-Maija, Ari, Isla, Kaius, Helka, Kerttu ja Valo sekä Kati ja Annis
5–6-vuotiaiden sanataideryhmä sekä 6–7-vuotiaiden sanataideryhmä yhdessä oman aikuisen kanssa
 
MUUMILAAKSO
Suomi, Iso-Britannia 2021, 66 minuuttia
kieli: suomi, tekstitys: englanti
Alkuperäinen nimi: Moominvalley
Ohjaus: Sara Barbas, Darren Robbie, Nigel Davies
Sallittu

Leave a comment