Sanataide kasvaa ilolla, sinnikkyydellä, rohkeudella ja yhdessä
Vuoden 2023 Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikot on nyt juhlittu ja festivaali toi tänä vuonna jälleen Ouluun mahtavia näyttelyitä, taiteilijavieraita, esityksiä, tapahtumia sekä konsertteja. Lumotuissa sanoissa vuosittain esille pääsevät totta kai myös sanataidekoulun omat harrastajat. Tänä vuonna sanataidekoulun 5–9-vuotiaat harrastajat esiintyivät Kummallisen kaupungin naamiaisissa ja sanataidekoulun nuoret pääsivät puolestaan lavalle Lumotussa illassa. Lumotussa illassa 5.5. julkaistiin virallisesti myös sanataidekoulun vuoden 2023 tekstiantologia Sinistä vedenpintaa ja ensikappaleen antologiasta oli vastaanottamassa yhteistekstikokoelman kummikirjailija Anniina Mikama.
Antologian kannet avaamalla voi nähdä maailman monien kirjoittajien ja kertojien silmin. Antologia kokoaa yhteen kaikkien sanataidekoulun yli 5-vuotiaiden harrastajien tekstejä. Tekstit on kerätty ryhmissä syyslukukauden aikana. Tänä vuonna tekstikokoelma sisältää 5–9-vuotiaiden harrastajien yhteistekstejä ja 10–16-vuotiaiden harrastajien omia tekstejä.
Antologian nimi Sinistä vedenpintaa on poiminta tekstikokoelman aloittavasta 5–6-vuotiaiden sanataidekerholaisten yhteistekstistä Meren syvyyksiin. Myös kaikki väliotsikot ovat poimintoja lasten ja nuorten omista teksteistä. Hurmaavan kuvituksen antologiaan on tehnyt elokuvakoulun mediakasvatusassistentti Jessika Erkinantti.
Sanataidekoulun vuoden 2023 tekstiantologian kummikirjailija on Anniina Mikama. Kummikirjailijamme vieraili Lumotussa illassa perjantaina 5.5. ja lauantaina 6.5. hän piti nuorille sanataidepajan. Anniina Mikama on kirjoittanut myös antologian esipuheen Kirjoittamisen ilo. Esipuheessaan Mikama kuvailee, miten tärkeää kirjoittamisessa ja lukemisessa on se, että hauskuus ja ilo säilyvät, kirjoittipa sitten harrastuksena tai työkseen. Hauskuus ja ilo on tärkeää, mutta ei kirjoittaminen aina helppoa ole: ”Kirjoittaminen ei ole mitään lällärien hommaa, se nimittäin vaatii kovaa luontoa ja sinnikkyyttä. Helppoja ja nopeita palkintoja ei ole luvassa”, Mikama kuvailee.
Kovan luonnon ja sinnikkyyden ja ilon lisäksi kirjoittaminen vaatii rohkeutta. Luovuuteen heittäytyminen tarvitsee tilaa, aikaa ja heittäytyjän. Muiden kirjoittajien tuella saattaa olla suuri vaikutus siinä, miten villisti oman luovuuden ja mielikuvituksen uskaltaa päästää tutkimaan maailmaa.
Sanataidekoulussa kertomiselle, kirjoittamiselle ja kaikelle luovuudelle on tarjolla aika ja paikka sekä turvallinen ryhmä, jonka tuella voi rohkaistua kokeilemaan uutta ja kirjoittamaan tai kertomaan pelottomasti. Kuten naamiaisissa ja Lumotussa illassa nähtiin, ovat sanataidekoulun lapset ja nuoret myös rohkeita ja taitavia esiintyjiä. Esityksissä jokaisen oma ääni kuului vahvana ja tuttujen sanataidekavereiden äänet ympärillä tukivat ja nostivat toinen toisiaan. Yhdessä olemme rohkeampia kuin yksin – kirjoittaessa, kertoessa, lavalla ja tekstejä antologiassa julkaistaessa.
Ainokaisa Veteläinen
Ainokaisa työskentelee kulttuuritalo Valveella sanataideopettajana. Hän on toimittanut ja taittanut vuoden 2023 antologian.
Siirry selaamaan Sinistä vedenpintaa -antologiaa Oulun lastenkulttuurikeskuksen sivuilla:
www.kulttuurivalve.fi/tiedostot/Lastenkulttuuri/Sanataide/Julkaisut/Antologia_2023_Sinista_vedenpintaa.pdf