Runojen ja eläinten karnevaali

Yksi kevään 2023 Lumotut sanat -festivaalin taiteilijavieraista on kirjailija Reetta Niemelä. Festivaalin ajaksi Valvegalleriaan avautuu Reetan ja kuvittaja Karoliina Pertamon kuvakirjaan perustuva näyttelymaailma ja nukketeatteriteos Ystävä joella.

Reetta Niemelä on kirjoittanut kymmeniä lastenkirjoja ja monet näistä ovat kuvitettuja ja tehty yhteistyössä kuvittajan kanssa. Kirjojen tyyli on kekseliäs ja runot rakentuvat monesti eläinten tai luonnonilmiöiden ympärille. Niemelän tuotantoon kuuluu pidempiä kuvakirjoja sekä lyhyempiä kuvitettuja runokirjoja.

Yksi Reetta Niemelän runokirjoista on Makkarapiruetti (Otava, 2005), jonka kuvitus on Matti Pikkujämsän kädenjälkeä. Makkarapiruetissa tekstit ovat pieniä juonellisia runoja, joiden ohella on kerronnallinen kuvitus. Kuvitus onkin kirjassa suuressa roolissa, sillä jotkut tekstit eivät mielestäni pääsisi täyteen loistoonsa ilman jouhevasti tarinaan linkittyviä piirroksia. Näin on taattu siis perheen pienimpienkin viihtyvyys, sillä kuvitukset salamoivista Sähikissoista ja yrmeistä sammakoista istumassa meren pohjassa nostattavat väkisinkin hymyn huuleen.

Henkilöhahmot tarinan kuljettajina

Mainittakoon näin lopuksi vielä hauska omakohtainen kokemus: Ennen Makkarapiruetin lukemista en ollut vielä tutustunut Reetta Niemelän teoksiin. En siis tiennyt paljonkaan mitä odottaa ja kun siis kuulin Makkarapiruetin nimen ensimmäistä kertaa tuli minulle mielikuva, että kirjassa esiintyisi balettia tanssiva makkara. Tämä oli loogista ajattelua nimestä johtuen, vaikka tiesin tietenkin, että runonkirjojen nimet tapaavat olla hullunkurisia. Oletukseni ei osunut oikeaan vaan huomasin, että teoksen nimikkoruno kertookin jäälle piirtyvästä kuviosta kahden jäniksen luistellessa sillä. Makkara ja piruetti ovat molemmat luisteluliikkeitä. Juuri runokirjojen hullunkuriset nimet tekevät niistä unohtamattomia, mikä pätee tässäkin tapauksessa.

Kutkuta siis nauruhermojasi ja sukella Makkarapiruetin pariin iästä riippumatta! Ja niin kuin kirjan kannessa lukeekin: Ratinoita pienille ja isoille lapsille.

Iloisia lukuhetkiä toivottaen,
Touko Hukkanen

Touko harrastaa sanataidetta Väki-ryhmässä ja hän suoritti 8. luokan tet-harjoittelunsa sanataidekoulussa helmikuussa 2023.

Leave a comment