Stressi-Erkkien ensimmäinen pitkä elokuva jännitti ja nauratti

– Jännää!
– Mää odotan tosi paljon, että tää alkaa!
– Jännää, mutta ei yhtään silleen että pelottaisi.
 

Tällaisin tunnelmin 7-vuotiaiden sanataidekerho odotti Kalle Veirton lastenromaaneihin perustuvan Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka -elokuvan alkua. Katsojia oli saapunut tervehtimään myös elokuvan ohjaajakaksikko Väinö Weckström ja Jarkko Felin. Heidän mukaansa hyvässä elokuvassa pitää olla kolme asiaa: jännitystä, huumoria ja liikutusta.

Sitten päästiinkin katsomaan itse leffaa, jossa 10-vuotiaat kaverukset Henkka ja JiiKoo selvittävät pensasaidasta löytyneiden sukkahousujen ja veriseltä näyttävän kirveen arvoitusta. Katsomossa elettiin täysillä mukana elokuvan käänteissä:

– Ei se voi olla verta!
– Se oli varmaan mehua.

– Toi tais olla se jännittävä kohta!
– Toi se varppina oli!
– Huh! Onneksi tuo olikin vaan leikkiä.


Jännityksen lisäksi Henkan ja Kivimutkan matkassa koettiin paljon hauskuutta ja ystävyyttä. 6–7-vuotias kriitikkoraatimme oli elokuvan päätyttyä tyytyväinen näkemäänsä:

– Aika jännä!
– Jännittävä ja kiva. Siis tosi jännittävä.
– Hyvä!


Pohdintaakin kuultiin:
– En tykännyt siitä, kun ne yhdet varasti niitä postilaatikkoja.
– Hauskinta oli, kun siinä näytettiin niitä hassuja ilmeitä sille yhdelle pojalle.
– Kivointa oli, kun se uusi oppilas tuli. Se Sisko-Kaarina. Se oli tosi kiva.
– Se mitalikohta oli kiva. Ja se kun Henkka ja Kivimutka auttoivat sitä Kaukoa.
– Siinä elokuvassa voitettiin aika monta pelkoa. Ainakin kymmenen.


Lopuksi yleisö sai vielä esittää kysymyksiä elokuvan ohjaajakaksikolle. Saimme kuulla, että elokuvassa nähty koiran ripuli oli oikeasti tehty suklaasta, nutellasta, vedestä ja vessapaperista. Ja että tulikohtauksessa kuvauspaikalla oli ihan oikea palokunta turvaamassa tilannetta. Ja että elokuva on kuvattu Lahdessa, mistä myös ohjaajakaksikko on kotoisin.

Yleisöstä kysyttiin, miten paljon ohjaajat saivat naurukohtauksia elokuvan kuvauksissa. Weckström ja Felin kertoivat olleensa nauruhemmojen sijaan vähän stressi-Erkkejä: tarkkoina siitä, että kaikki sujuu hyvin. Kyseessä kun oli molempien ensimmäinen pitkä elokuva. Lopuksi ohjaajat kysyivät, kannattaako heidän tulevaisuudessa tehdä lisää elokuvia. Yleisön vastaus oli yksiselitteinen:

– JOO!

Tiuku, Väinö, Maija, Elli, Alma-Sofia, Lydia  sekä Anna ja Aino
7-vuotiaiden sanataidekerho
 
ETSIVÄTOIMISTO HENKKA & KIVIMUTKA
Suomi 2022, kesto 97 min
Kieli: suomi, tekstitys: englanti
Suositus: yli 7-vuotiaille
 

Leave a comment