”Mitä tahansa voi tapahtua!” – ja tapahtuukin

”Jännittääkö?” kysytään lapsiyleisöltä ennen elokuvaa. ”Eeeeiii!” kuuluu lähes yhdestä suusta. Valojen hämärtyessä joku kuitenkin kuuluu kuiskaavan vieruskaverilleen: ”Ehkä vähän…”
 
Jokaisella katsojalla on varmasti jonkinlainen kosketus muumien maailmaan kirjojen, elokuvien, sarjojen tai sarjakuvien kautta. Muumipapan urotyöt – erään nuoren muumin seikkailut -elokuvan salaperäinen ja kaunis alkulaulu Meri laulaa, synnyttää mielikuvan, että tulossa on jotain aivan uutta. Mielikuva on sikäli harhaanjohtava, että itseasiassa valkokankaalla nähtiinkin jotain melko vanhaa. Ohjaaja – tuottaja -pariskunta Ira ja Tom Carpelan kertoivat näytöksen jälkeen, että elokuva on tehty vanhasta puolalaisesta lastensarjasta ja muumifilmien restauroinnissa oli valtava työ ennen kuin materiaalista syntyi elokuva. Historiallista elokuvassa on myös se, että alkuperäisen materiaalin hahmoissa ja valinnoissa on ollut mukana Tove Jansson itse.
 
Elokuvassa Muumipeikon häntätupsu kokee kovia ja hän joutuu petipotilaaksi. Mamma laittaa isoäidin lääkeseoksen porisemaan ja rohdon valmistumista odotellessa Muumipeikko pyytää Muumipappaa kertomaan nuoruuden seikkailuistaan. ”Oletko tarpeeksi rohkea kuulemaan tarinoita?” Pappa varmistaa. Muumipeikkokin olisi saattanut kuiskata, että ”Ehkä vähän jännittää…”, jos olisi tiennyt mitä kaikkea papan nuoruudenseikkailut pitävät sisällään.
 
Tarinan kantavana teemana on rohkeus ja avoin asenne tarttua pelotta elämän tarjoamiin mahdollisuuksiin. Muumipapan lapsuus Hemulitädin orpokodissa oli täynnä moitteita, kuria ja sääntöjä. Nuori Muumipappa kokee kuitenkin olevansa aivan poikkeuksellinen ja karatessaan orpokodista hänestä tuntuu, että ilmassa tuoksuu muutos ja kohtalon kutsu. Pappa toteaa, että maailma kuuluu ei kenellekään ja siis aivan yhtä paljon myös hänelle. Karkumatkallaan Pappa tapaa ensimmäisen oikean ystävänsä Fredrikssonin, jonka seurueessa Pappa lähtee purjehtimaan Merenhuiske -laivalla. Elokuvan eeppisellä laivamatkalla kohdataan jatkuvasti uusia vaaroja ja vastoinkäymisiä. ”Huonoista tilanteista kannattaa ottaa kaikki irti!” on kuitenkin Muumipapan huimapäinen suhtautuminen erikoisiinkin käänteisiin.
 
Tarinaa kuunnellessa ja hännän parantumista odotellessaan Muumipeikko pohtii oman elämänsä tavanomaisuutta ja laimeaa tunnetta, että hän vain istuskelee kuistilla, kun isä on aikoinaan seikkaillut hurjissa myrskyissä. ”Kaikki järjestyy kyllä, mitä tahansa voi tapahtua!” lohduttaa Muumipappa poikaansa. ”Mitä tahansa voi tapahtua, mutta ensin syödään.” toteaa Muumimamma. Muumipeikko pääsee elokuvassa lopulta kokemaan oman myrskynsä ja kuulee myös, että eräs erityinen myrsky johdatti aikoinaan hänen vanhempansa yhteen.
 
Seikkailuja kaipaaville katsojille tuulta purjeisiin antakoon Muumipapan ajatus siitä, että jokainen uusi päivä voi tuoda tullessaan mitä tahansa silloin, kun sinulla ei ole mitään sitä vastaan.
 
Helkky, Frans, Fanni, Hilla, Olli, Olivia, Lumi, Lilli, Elina, Viivi, Annis ja Aino, 8-9-vuotiaiden sanataideryhmä
 
MUUMIPAPAN UROTYÖT – ERÄÄN NUOREN MUUMIN SEIKKAILUT
Suomi-Puola 2022, kesto 74 min
Kieli:suomi
Sallittu
 

Leave a comment