Ihana, kamala nuoruus tulee dokumentissa lähelle katsojaa

Monipuolinen, esteettinen, aito, tunteita herättävä, jännittävä, kulttuuri, ystävyyden voima, epädokumenttimainen, mielenkiintoinen, valmentaja, vanhemmat, kouluruoka, mieleenpainuva, vakava, surullinen, pettymys, ylpeys, kannustus, häviö, vahvuus, lomaromanssi, paineet, voitto, ollako onnellinen vai eikö olla?
 

Line Hatlandin ohjaama Nuoruus pelissä (2021) on dokumentti maailman suurimmasta lasten jalkapalloturnauksesta, Oslossa järjestettävästä Norway Cupista, mutta se kertoo myös niin paljon muusta! Dokumentti käsittelee hienolla tavalla erilaisista kulttuureista ja erilaisista tilanteista tulevien nuorten elämää ja heidän suhdettaan jalkapalloon, omiin vanhempiinsa sekä joukkuetovereihin ja valmentajiin. Kokonaisuudesta muodostuu tunnistettava ja rehellinen nuoruuden kuva, jossa onnistumiset, ihastumiset, paineet ja pettymykset tunnetaan koko sydämellä. Dokumentti onnistuu välittämään koko tunteen kirjon myös katsojalle: ujot yhteiskuvat, paha laitosruoka ja finaalipelien jännitys, häviöt ja voitot tulevat tuttuudessaan hyvin lähelle, vaikkei olisi koskaan jalkapalloa tai muitakaan joukkuelajeja harrastanut tai seurannut.
 
Kun tytöt karkaavat ostamaan karkkia, kun koetaan karvaita häviöitä, kun yhdysvaltalais-tansanialaisen pojan isä soittaa vihaisia puheluita ja kun joukkueet lopussa juhlivat yhdessä, ovat kohtauksia, jotka erityisesti jäivät nuorten sanataideharrastajien mieleen. Elokuvan jälkeen nuoret ihmettelivät myös sitä, miten joukkueet eivät voittaessaankaan olleet aina tyytyväisiä suoritukseensa ja pelaajat tuntevat pettymystä ja painetta suoriutua entistä paremmin. Myös dokumentin tekeminen herätti nuorten kiinnostuksen ja pohdimme yhdessä, kuinka paljon materiaalia on mahdettu tätä elokuvaa varten kuvata, mitä on valittu mukaan ja mitä on jätetty pois.
 
Kritiikkiä nuoret antavat dokumentin tekijöille siitä, että he kiinalaisten nuorten itkiessä häviötään jatkavat kuvaamista, vaikka pelaajat pyytävät, ettei kuvausta jatkettaisi. Osa nuorista koki ärsyttävänä myös kohdan, jossa brasilialaiset pojat katselevat yläosattomia tyttöjä. “Vaikka kyseessä onkin dokumentti, on turhaa ottaa kritiikittömästi kaikenlaisia kohtauksia mukaan”, ryhmästä kommentoidaan.
 
Elokuvasta nousee kolme vahvaa teemaa: päähenkilöiden erilaiset taustat ja lähtökohdat, vanhempien ja lasten väliset kinkkisetkin suhteet sekä nuorten suhde jalkapalloon. Nämä kolme teemaa puhututtivat myös Väkeä elokuvan jälkeen:
“Mielenkiintoista oli seurata eri maiden joukkueita ja miten ne erosivat toisistaan.”
“Kiinnostavaa oli elokuvan päähenkilöiden erilaiset kulttuurit.”
Tykkäsin eri kulttuureista tulevien näkökulmista Pohjoismaihin.”
“Kuinka erilainen vanhempien suhtautuminen voikaan olla lastensa harrastuksiin.”
“Vähän liian ankarat vanhemmat. Vanhempien pitäisi olla kiltimpiä.”
“Jalkapallon tärkeys nuorten elämässä on hämmästyttävää.”
“Pelaajilla on aika paljon paineita voitosta.”
“Elokuva herätti ajattelemaan, kuinka paljon paineita kilpaurheilua harrastavilla nuorilla on.”
“Elokuva herätti minussa ajatuksia ja osittain ihmetystä siitä, miten yksi laji on henkilön koko elämä. Tajusin kuinka suuria tunteita häviäminen aiheuttaa joillekin jalkapallon pelaajille.”
“Nyt tiedän, miksi en harrasta joukkuelajeja.”

 
Elkka, Nietos, Maija, Touko, Maire, Anni, Lotta, Roosa, Siiri, Halla ja Iiris sekä Ainokaisa ja Anna
Sanataideryhmä Väki

NUORUUS PELISSÄ
Norja-Tanska-Suomi 2021, kesto 90 min
Tekstitys: suomi, englanti
Sallittu

Leave a comment