Neuvostoromantiikkaa

Näkemiin Neuvostoliitto (Hüvasti,NSVL) on hupaisa ja mieleenpainuva draamakomedia, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Lauri Randla. Se on ensimmäinen inkeriläinen elokuva ja sen ensi-ilta oli vuonna 2020. Elokuvan tuotanto on suomalais-virolainen ja elokuvan pääkielinä toimivat venäjä ja inkeri. Elokuva käsittelee perheen sisäisiä ristiriitatilanteita ja kasvukipuja nuoren Johannes-pojan elämässä.

Puolitoista tuntia kestävään elokuvaan on sisällytetty loputtoman draaman lisäksi mielenkiintoisia henkilöhahmoja sekä ensirakkauden huumaa. Isää Johanneksella ei ole, mutta vaari on nimittänyt Leninin, kaikkien isättömien lasten isän, pojan isähahmoksi. Pojan isovanhemmat haluaisivat antaa Johannekselle kunnon neuvostoliittolaisen kasvatuksen sillä välin, kun vapaamielisesti ajatteleva äiti aiheuttaa heille harmaita hiuksia loputtomilla poikaystävillään ja villillä opiskelijaelämällään.

Elokuvassa minua kiehtoo se, kuinka hienosti siinä on onnistuttu kuvaamaan elämää Neuvostoliitossa. Asuntojen sisustus ja rakennusten arkkitehtuuri vastaa ajankuvaa täydellisesti, vaikkakin Neuvostoliitosta muistuttavia elementtejä on yhä nykypäivänäkin nähtävissä valtaosassa Itä-Euroopan valtioita. Elokuvassa huomasin useita tyypillisiä neuvostoajan ongelmia kuten esimerkiksi alkoholismin sekä pelon valtion salaisen poliisin kuulevista korvista. Mieleeni painui useita kohtauksia, joissa Johannes kuuntelee suomalaista radiokanavaa tai perhe keskustelee jostakin kielletystä aiheesta vesihanan tiputtaessa vettä.

Näkemiin Neuvostoliitto -elokuvan musiikki vahvisti katselukokemustani. Tunsin tietynlaista tunnelmallista haikeutta ja kaipuuta, kun kuuntelin minulle tuttuja venäläisiä kappaleita, joita olen itsekin monet kerrat kuunnellut perheeni kanssa. Musiikki sai minut uppoutumaan entistä syvemmälle elokuvan tapahtumiin. Kappaleet olivat tarkasti valikoituja ja lisäsivät kohtausten tunnelatausta.

Elokuvan näyttelijät ovat todella lahjakkaita rooleissaan ja tekivät minuun todenteolla vaikutuksen. Heidän puhe, kehonkieli ja ilmeet ovat vakuuttavia ja taidokkaita. Päärooleissa tässä elokuvassa ovat Niklas Kouzmitchev, Nika Savolainen, Ülle Kaljuste, Tõnu Oja, Pääru Oja, Elene Baratashvili sekä Jekalena Baratashvili. Suurin osa elokuvan henkilöhahmoista puhuu vähintään kahta eri kieltä, joka on todella ihailtavaa. .

Elokuva sai minut vuoroin nauramaan ja vuoroin kauhistelemaan väkivaltaa ja korvissa kantautuvaa huutoa ja karjuntaa perheenjäsenten riidellessä. Elokuvan teemat ja kohtaukset jäivät vielä pitkäksi aikaa pyörimään mieleeni ja uskon sen olevan selvä merkki hyvästä elokuvasta. Elokuva on mielestäni täynnä opettavaa ja varsin tärkeää sisältöä, mutta se on muotoiltu erittäin viihdyttäväksi kokonaisuudeksi.

Maija H.
Väki-Sanataideryhmä 12-16-vuotiaille

NÄKEMIIN NEUVOSTOLIITTO
Viro-Suomi 2020
Alkuperäinen nimi: Hüvasti, NSVL
Kesto: 86 min
Ohjaus: Lauri Randla

Esitys:
Sunnuntaina 22.11. klo 17.00, Valvesali

Leave a comment