Vaikuttavia ja voimakkaita tunteita

Mua itketti.
Apua, en osannut varautua tähän elokuvaan – liikutuin.
Mua hävettää.
Mulle tuli ontto olo.


Näin yli 15-vuotiaiden sanataideryhmä Siivekkäät kuvaa ensimmäisiä tuntemuksiaan Eatnameamet–Hiljainen taistelumme-elokuvan jälkeen Valveen kahviossa. Suvi Westin käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti kertoo saamelaisista ja heidän kokemuksistaan menneisyydessä ja nykypäivän Suomessa. Dokumentti puhuu selkeästi, suorasti ja koskettavasti saamelaisten äänellä. Sanataidenuoret liikuttuivat, hämmentyivät, vaikuttuivat ja kokivat myötätuntoa katsoessaan elokuvaa.

Eatnameamet–Hiljainen taistelumme herätti nuorissa kysymysryöpyn:

Miksei koulussa opeteta saamelaisista tai saamelaisuudesta?
Miksi en ole tiennyt? Miksi näin tapahtuu?
Miksi saamelaisista ei löydy tietoa?
Miksi ihmiset aina vaan ovat niin tyhmiä ja sallivat tämän?


Erityisesti luontokuvaus ja musiikkikohtaukset jäivät nuorten mieleen. Kauniit ja samalla myös raa’asti rikotut maisemat herättivät ajatuksia. Siivekkäiden mielestä saamelaisen Suvi Westin elokuvassa on paljon luontodokumenteille tyypillistä kuvakerrontaa, mutta sen lisäksi Eatnameamet on todella informatiivinen. Informatiivisuus ja asioiden avaaminen uudella tavalla saavat kiitosta. Nuoret pitävät myös siitä, ettei elokuvassa peitellä tunteita vaan ne näkyvät ja saavat näkyä. Asioista puhutaan suoraan ja kiertelemättä.

Suomessa useaan kertaan palkittu Eatnameamet on saanut tuottaja Janne Niskalan mukaan hienon vastaanoton myös ulkomailla. Niskala muistuttaa, että erityisen ajankohtainen elokuva on juuri nyt, kun elokuvassa isosti puheenaiheena olevan totuus- ja sovintokomission työ on vihdoin käynnistymässä. Valtioneuvosto on asettanut Saamelaisen totuus- ja sovintokomission 28.10.2021. Komission työn tavoitteena on koota saamelaisten kokemukset Suomen valtion ja eri viranomaisten toimista sekä tehdä tämä tieto näkyväksi.

Sanoja, jotka jäivät elokuvasta sanataidenuorten mieleen:
vahva, vaikuttava, voimakas,
suru, häpeä, hiljaisuus,
pettymys, myötätunto, silmiä avaava,
viha, itku, turhautuminen


Noora, Elsa, Anna, Emmi, Olivia, Hertta, Edith, Jenny ja Myrsky sekä Annis ja Kati
Siivekkäät – Sanataideryhmä yli 15-vuotiaille

EATNAMEAMET – HILJAINEN TAISTELUMM
E
Alkuperäinen nimi: Eatnameamet – Min jaskes dáistaleapmi
Suomi 2021, 74 min
Ohjaus: Suvi West

Leave a comment