”Tuleeko vielä toinen ohjelma?”

Elämänasenteita-lyhytelokuvapaketti sisältää viisi pääasiallisesti dialogitonta elokuvaa, joita 5-vuotiaat sanataidekerholaiset tulivat katsomaan yhdessä oman vanhemman kanssa. Useammallekin pienelle sanataiteilijalle elokuvakäynti oli aivan ensimmäinen.

Elokuvateatteri Studion upeiden violettien penkkien pehmeyttä ehdittiin hyvin testata ennen elokuvien alkua. Iloista supatusta ja jännitystirskuntaa kuului ennen kuin viimeisen lyhytelokuvan kreikkalainen ohjaaja Vivan Papageorgiou toivotettiin tervetulleeksi aplodein. Jännitys tiivistyi pienten katsojien joukossa, kun valot vihdoin himmenivät – ja sammuivat.

Mää en nää sua! En ketään!

 
Hurmaava ja humoristinen 4 minuutin Laiskiainen aloitti elokuvapaketin ja se oli yksi pienten katsojien suosikeista elokuvien joukosta: Hauskinta Laisikiaisessa oli se valuva jätski!

Myös Pikku herneet -elokuvassa seikkaileva ahmattitoukka jäi lapsikatsojien mieleen. Joka elokuvan jälkeen jännitettiin hetkellistä pimeyttä ja uuden elokuvan alkamista: Apuaaaa! En näe mitään! Tuleeko vielä uusi ohjelma?
 
Puolalainen Hylkeenpoikanen-animaatio on englanniksi puhuttu, mutta se ei vaadi kielen osaamista, jotta tarinasta saa kiinni. Meksikolainen nukkeanimaatio Isoäitini Matilde taisi olla visuaalisen toteutuksensa puolesta olla enemmän aikuisten katsojien mieleen. Melko tuikeahkon isoäidin olemus saattoi tuntua pienistä katsojista pelottavaltakin. Mummun unohtunut, taiteellinen ja pehmeä puoli onneksi lopulta löytyi.

En näe edes sua isi. Vieläkin tulee yksi elokuva!

 
Löytötavaraa-elokuvan ohjaaja Papageorgiou kertoi idean syntyneen tosipohjaisesta tilanteesta, jossa hänen matkalaukkunsa oli ollut lentomatkan jälkeen hukkateillä yli kuukauden. Palattuaan lopulta omistajalleen, laukku oli ollut melkoisen hurjassa kunnossa. Ohjaaja kertoi ajatelleensa, että ehkä laukku oli ollut kuukauden juhlimassa, nauttinut vapaudestaan ja lopulta karkulainen päätyi myös elokuvan aiheeksi.

Pienten sanataiteilijoiden ensimmäinen elokuvareissu sujui hienosti. Elokuvien vaihteleva visuaalinen tyyli piti mielenkiinnon yllä ja suurelta valkokankaalta ne näyttivät ihan erilaiselta kuin omasta televisiosta. Uuteen elokuvateatterikokemukseen oli turvallista tutustua oman vanhemman kanssa avoimella ja uteliaalla asenteella, kuten koko elämään!

Ja Elämänasenteita-lyhytelokuvapakettia olivat katsomassa 5-vuotiaiden sanataidekerholaiset:
Aarni, Viljami, Kaius, Aletta, Edith ja Paavo vanhempineen sekä sanataideopettajat Kati ja Annis

ELÄMÄNASENTEITA
Yli 6-vuotiaille
Kesto: 43 min
 
Esitys:
Lauantaina 20.11. klo 14.30 Studio
Vapaa pääsy

ELÄMÄNASENTEITA-lyhytelokuvapaketti sisältää elokuvat:

LAISKIAINEN
Saksa 2017, 4 min
Ohjaus: Julia Ocker
 
PIKKU HERNEET
Latvia 2019, 15 min
Ohjaus: Dace Rīdūze
 
HYLKEENPOIKANEN
Puola 2020, 6 min
Ohjaus: Mayteusz Jarmulski
 
ISOÄITINI MATILDE
Meksiko 2021, 11 min
Ohjaus: Miguel Anaya
 
LÖYTÖTAVARAA
Kreikka 2021, 10 min
Ohjaus: Vivian Papageorgiou

Leave a comment