Kikatuksella kuorrutettu huima seikkailu

”Hej Rasmus!”

Valveen sanataidekoulun 7-vuotiaat harrastajat tervehtivät norjalaista elokuvaohjaaja Rasmus A. Sivertsenia, joka oli ke 17.11. Valvesalissa kertomassa yleisölle vauhdikkaasta merirosvoanimaatiostaan. Ennen elokuvaa kuulimme, että elokuvan nimikkohenkilö on yksi Norjan kuuluisimmista hahmoista ja keneltä tahansa kysyykin, kaikki tuntevat Kapteeni Sapelihampaan ja elokuvan musiikkikappaleet. Sapelihampaalla on Norjassa myös ihan oma teemahuvipuisto, jossa lapset pääsevät seikkailemaan merirosvotunnelmissa.
 
Kapteeni sapelihammas ja maaginen timantti -elokuvan esittelyteksti lupaa kuljettaa katsojan vauhdikkaaseen maailmaan, jossa tarjoillaan myös huonoa ruokaa ja karille karahtaneita vitsejä. Vitsit eivät kyllä tässä yleisössä karahda karille vaan elokuvan huumori saa nauruaallot pärskimään yli laitojen iloisesti lapsikatsojissa ja aikuisissakin. Ohjaaja onkin onnistunut taitavasti keventämään hupsuilla hahmoilla ja hervottomilla vitseillä elokuvan jännittäviäkin osioita. Huimia käänteitä elokuvassa kyllä riittää, kun valtavaa, maagista timanttia jahtaavat vaarallisen merirosvo Kapteeni Sapelihampaan lisäksi myös erikoinen hallitsijapariskunta apunaan lentävä apina-armeija. Timanttijahtiin joutuu mukaan tahtomattaan myös lapsikolmikko, jotka ovat lähes tilanteessa kuin tilanteessa nokkelampia ja uskollisemmin kaverin puolella kuin hömelöt merirosvot tai ahneet aikuiset.
 
Katsojaa odottaa yllätys, jos ajattelee norjalaisen ohjaajan kuvaavan kotiseutujensa jylhiä vuoristomaisemia. Elokuva vie trooppisten saarten ja lumotun metsän kirkkaaseen, värikylläiseen lämpöön.  Myös hyväntuulinen musiikki läpi elokuvan kietoo kepeään tunnelmaan, johon on mukavaa sukeltaa marraskuun synkistellessä ulkona. Elokuvan piirrostyyli ja sympaattiset hahmot voittavat katsojat puolelleen. Erityisesti lapsiyleisöä yhtä aikaa nauratti ja vähän myös ällötti merirosvolaivan töröhampainen kokki, jonka bravuurina olivat erilaiset rottaruokalajit.
 
Elokuva oli sisällöllisesti täydellisen sopiva 7-vuotiaiden ryhmällemme. Ainoa pieni haaste oli se, että norjankielinen elokuva oli tekstitetty suomeksi. ”Mää osaan jo lukea, mutta en ole ihan varma ehdinkö!” kuului ekaluokkalaisen katsojan huolestunut huokaus. Aikuisten ääneen lukemana tekstissä ehti kuitenkin pysyä perässä ja kaverin auttamista oli valkokankaan lisäksi myös katsomon penkeillä, kun lapset lukivat välillä myös vieruskaverille tekstejä ääneen.
 
Pitkään rullaavat lopputekstit saivat yleisön pohtimaan: ”Kuinka monta nimeä tuossa oikein menee? Montako ihmistä tätä on tehnyt?” Ohjaaja Sivertsen kertoi lapsille, että heidän elokuvastudiollaan työskentelee yli 50 ihmistä, mutta kyseistä elokuvaa on varmasti yli sata ihmistä ollut tekemässä lähes kolmen vuoden ajan. (”Nimiä oli kyllä enemmän kuin sata,” kuului asiantunteva kuiskaus lapsiyleisössä.) Ohjaaja kysyi lapsilta, tykkäävätkö nämä piirtämisestä ja kertoi itse lapsena rakastaneensa piirtämistä. ”Myös kaikki elokuvastudiolla työskentelevät tykkäävät piirtää. Piirtäkää tai tehkää mitä rakastatte, siitä voi tulla joskus teille ammatti!” kannusti Sivertsen sanataideryhmäläisiämme.
 

Elokuvaa olivat katsomassa 7-vuotiaiden sanataideryhmäläiset Olivia, Arne, Helkky, Otso, Lilli, Hilla, Kerttu, Elina, Lumi ja Fanni sekä sanataideopettajat Annis ja Ainokaisa
 
KAPTEENI SAPELIHAMMAS JA MAAGINEN TIMANTTI
Norja 2019
Kesto 82 min
Sallittu

Leave a comment