Pahinta olisi hävitä itseään heikommille

Onko menestyminen aina omasta itsestään kiinni? Onko absoluuttinen totuus se, että kun on tarpeeksi hyvä, menestyy varmasti? Vastaus on valitettavan lannistava – ei. Sen ymmärtää viimeistään katsoessa Guojon Ragnarssonin ohjaamaa dokumenttia, nimeltään Tytöt -pidetään pallo! Dokumentti kertoo erään tyttöjen koripallojoukkueen tarinan, joka kuitenkin joutuu kohtaamaan vanhanaikaisia asenteita ja epätasa-arvoista kohtelua. Joukkueen tarina pääsi Islannissa valtakunnallisiin uutisiin.
 
Yhteiskunnassamme tyttöjä ei kannusteta tavoittelemaan unelmiaan tai ottamaan tilaa haltuun, vaan heidän halutaan olevan kiltisti hiljaa ja tehdä, mitä käsketään. Hyvin pärjäävän tyttöjen koripallojoukkueen valmentaja haluaa kuitenkin näyttää toisenlaista mallia. Valmentamisen lisäksi hän opettaa tyttöjä olemaan itsevarmoja, äänekkäitä ja jopa hieman röyhkeitäkin.
 
Joukkueen unelma olisi kilpailla poikien koripallojoukkuetta vastaan, mutta idea saa vastustusta niin tyttöjen vanhemmilta kuin koripalloliitoltakin. Heidän mukaansa pojat saattavat pahoittaa mielensä, jos he häviävät “itseään heikommille olennoille”, kuten dokumentissa todetaan. Edelliseen lainaukseen oikeastaan tiivistyykin urheilumaailman (ja toki muunkin maailman) epätasa-arvo. Tyttöjen ajatellaan olevan automaattisesti heikompia, ja koska menestyneitä tyttöjä on vähemmän kuin menestyneitä poikia, ajatellaan tämän johtuvan tyttöjen lahjattomuudesta, vaikka kyse on siitä, ettei tyttöjä kannusteta tavoittelemaan unelmiaan.
 
Kaikesta huolimatta tyttöjen koripallojoukkue ei lannistu. Valmentajan käyttämät keinot ovat toisinaan kovat, hänellä on tapana antaa kovasanaista kritiikkiä tytöille, jos peli ei tahdo sujua. Kaikkia vanhempia tämä ei miellytä, mutta osa kokee sen vahvistaneen heidän lastensa luonnetta ja tehden heistä itsevarmoja. Tytötkään eivät ole hätkähdä valmentajan rajusta kielenkäytöstä – he kokevat sen saavan heidät yrittämään enemmän. Se totta tosiaan toimii, mutta välillä tulee mieleen, että onko todella näin, että vain kovalla luonteella ja itsevarmalla olemuksella pärjää elämässä – ja siltikään ei välttämättä menesty? Ehkä se on yhteiskuntamme ajankuva. Dokumentti näyttää armottomasti urheilumaailmassa vallitsevan epätasa-arvon ja paljastaa sen tarvitsevan kipeästi lisää feminismiä. Pitäkäämme siis pallo, tytöt!

Siiri M.
Väki – Sanataideryhmä 12–16-vuotiaille
 
TYTÖT – PIDETÄÄN PALLO!
Alkuperäinen nimi: Haekum rana
Islanti – Suomi 2021, 71 min
Ohjaaja: Guojon Ragnarsson
Sallittu

Leave a comment