Rumat lapset nousevat kapinaan hirmuhallitsijaa vastaan

Nuorten sanataideryhmä Väki kokoontui tiistai-iltana katsomaan elokuvaa Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalille. Tiistaina 16.11. vietettiin kansainvälistä suvaitsevaisuuden päivää ja päivän kunniaksi Studiossa esitettiin Jonathan Elbersin ohjaama hollantilainen elokuva Nyt riittää! (2019).
 
Nyt riittää! -elokuvan päähenkilö Paul on isoja korviaan piilotteleva epävarma koululainen, joka haaveilee uutisankkurin urasta. Paul elää kummallisessa, erityisen siistissä, näennäisen turvallisessa ja hallitussa tulevaisuuden dystopiassa, joka muistuttaa väreiltään, ilmapiiriltään, tervehdyksiltään ja johtajaltaan natsisaksaa. Presidentti Isimo haluaa puhdistaa kansaa. Lapsista otetaan ”passikuvia”, joiden perusteella Isimo valitsee lapset, jotka pääsevät opintomatkalle.
 
Isimo valitsee kuvista Paulin ja neljä hänen luokkalaistaan, jotka innoissaan käsiään yhteen taputtaen hyppäävät bussiin ja aloittavat matkansa kohti leiriä. Bussimatkan aikana opintomatka osoittautuu nopeasti uhkaavaksi. Bussi onkin matkalla puhdistautumisleirille, jossa rumista lapsista hankkiudutaan eroon. Paul ja hänen luokkatoverinsa Kai pääsevät pakoon ja päättävät osoittaa leirin todellisen tarkoituksen kaikille. Julman ja väkivaltaisen sensuurin vuoksi tehtävä ei tietenkään ole helppo.
 
Presidentti Isimo, kapina, takaa-ajo, ulkonäkö, sensuuri, rumuus, punainen, korvat, ulkonäkö, kauneus, epävarmuus ja (epä)realistisuus ovat sanoja, jotka pyörivät nuorten ajatuksissa heti elokuvan jälkeen.
 
Väen mielestä elokuva on outo, mutta hyvä. Siinä on tärkeä ja selkeä sanoma: ei ole rumaa, ei ole kaunista. Vakavasta aiheestaan huolimatta, elokuva on hauska ja sen huumori piilee pienissä yksityiskohdissa ja koko tarinan asetelman järjenvastaisuudessa. Kiitosta Väeltä saivat elokuvan useat ja vauhdikkaat takaa-ajokohtaukset, joissa näyttelijät ovat nuorten mukaan melkoisia parkourmestareita. Puhtaudesta kertovat laulu oli puolestaan sellainen, joka heidän mielestänsä tulisi ehdottomasti soittaa koulun aamunavauksessa!
 
Vaikka elokuvan sanoma katsoo kauneuden ja rumuuden käsitteitä pidemmälle, niin että sen viesti on, ettei ulkonäöllä pitäisi olla mitään merkitystä, nuoret näkivät elokuvan sanoman välittämisessä vielä parantamisen varaa. Vaikka roolituksessa oli moninaisuuttakin, nuoret painoivat merkille, että hahmot olivat kuitenkin pääasiassa yhteiskunnassamme vallitsevaan kauneusihanteeseen ja vallitseviin normeihin sopivia.
 
Elokuva herätti Väessä myös kysymyksiä, kuten:
Miten ihmeessä oli päädytty niin huonoon tilanteeseen, että lapsia kohdeltiin niin huonosti?
Miksi presidentti Isimo halusi hävittää rumat lapset?
Mitä Paulin isän naamaan suihkutettiin aina ennen uutislähetystä?
Miten Paul osasi navigoida sokkeloisessa leirissä?
Mitä olisin itse tilanteessa tehnyt?
Mikä on rumaa ja mikä on kaunista?
Mutta myös: Miksi kenenkään ylipäätään pitäisi olla kaunis?
Onko ulkonäöllä yhteiskunnassamme liian suuri merkitys?
 
Aada, Nietos, Touko, Maire, Anni, Elkka, Lotta, Martta, Roosa, Siiri, Iiris ja Saaga sekä Ainokaisa
Väki – Sanataideryhmä 12-16-vuotiaille
 
NYT RIITTÄÄ
Alankomaat 2019
Ohjaus: Jonathan Elbers
Kesto: 90 min
yli 12-vuotiaille
 

Leave a comment