Ohjaajan mielikuva herää henkiin valkokankaalla yhteistyön tuloksena – Valokeilassa Perhosen sydän -elokuvan ohjaaja Inesa Kurklietytė

Sanataidekoulun 9–12-vuotiaiden ryhmä on odottanut jälleen innoissaan osallistumistaan Oulun kansainväliselle lasten- ja nuortenelokuvien festivaalille. Tänä vuonna ryhmä pääsee katsomaan Inesa Kurklietytėn ja Modesta Jurgaitytėn käsikirjoittaman Perhosen sydän -elokuvan, jonka tarina on saanut inspiraationsa Modesta Jurgaitytėn kirjoittamasta kirjasta Ypatingas (eng. Special, 2019). Inesa Kurklietytė on myös tänä vuonna valmistuneen elokuvan ohjaaja, ja 9–12-vuotiaiden sanataideryhmällä oli ilo päästä haastattelemaan häntä ennakkoon sähköpostitse.
 
Ennen elokuvan katsomista sanataideryhmässä pohdittiin siis elokuvaohjaajan työtä: Millaista on olla elokuvaohjaaja? Mitä elokuvaohjaajan työ oikeastaan sisältääkään? Mikähän on elokuvaohjaajan työssä parasta?
 
Inesa Kurklietytė on varmasti sopiva henkilö vastaamaan näihin kysymyksiin, sillä hän on tehnyt elokuvaohjaajan työtä noin kaksikymmentä vuotta. Kiinnostus ammattia kohtaan on syttynyt kenties jo lapsena – Kurklietytė kertoo harrastaneensa teatteria koulun teatteriryhmässä koko opiskelujensa ajan.
 
Koulutukseltaan Kurklietytė on sekä teatteri- että elokuvaohjaaja. Hän on ohjannut ennen näytelmiä teatterissa, mutta halusi tuoda visionsa valkokankaalle. Niinpä hän päätti opiskella elokuvaohjaaksi Pariisissa teatteriohjaajan koulutuksensa lisäksi. Urallaan Kurklietytė on ohjannut paljon lyhytelokuvia ja dokumentteja. Perhosen sydän on hänen toinen kokoillan elokuva lapsille ja perheille.
 
Elokuvan tekeminen on ennen kaikkea tiimityötä. Kurklietytė kertoo, että ohjaaja on vastuussa elokuvan kuvaus- ja editointiprosessissa luovasta ja taiteellisesta näkökulmasta. Lisäksi ohjaajan työhön kuuluu Kurklietytėn mukaan muun muassa käsikirjoituksen luominen, oikeiden ihmisten löytäminen luovaan tiimiin sekä näyttelijöiden valitseminen. Kurklietytė kuvailee, että ohjaajan tehtävä on kuvitella ja luoda elokuva mielessään ja antaa sen sitten herätä henkiin yhteistyön tuloksena.
 
9–12-vuotiaat sanataideharrastajat halusivat myös tietää, onko elokuvaohjaajan työ hauskaa:

”Oi kyllä, se on todella hauskaa. Uskon, että kaikilla taiteilijoilla on hyvin palkitseva työ”, Kurklietytė sanoo. ”Jos sinulla on selkeä visio, sinua ohjaa motivaatio. Silloin elokuvan ohjaaminen ei ole niin monimutkaista”, hän jatkaa.
 
Kurklietytė kertoo katsovansa paljon elokuvia. Yhtäältä elokuvat ovat hänelle viihdettä, toisaalta työtä, sillä elokuvia katsellessaan hän tykkää myös tarkkailla muiden ohjaajien tekemää työtä. Elokuvasalissa Kurklietytė puolestaan tarkkailee yleisön reaktioita: ”Parasta elokuvaohjaajan työssä on katsojien, etenkin lasten, tunteiden tunteminen näytöksen aikana”, Kurklietytė kirjoittaa. Hän kertoo olevansa tyytyväinen Perhosen sydän -elokuvaan: ”Olen hyvin kiitollinen tiimilleni – yhdessä saavutimme lopputuloksen, joka tuo iloa sydämiimme”
 
Haastattelun kysymykset laativat
Emppu, Eveliina, Alisa, Anni, Hilma, Kerttu, Iida, Maisa, Ninni, Sisu
ja Onni
9–12-vuotiaiden sanataideryhmästä.
 
PERHOSEN SYDÄN
Liettua 2021, kesto 109 min
Kieli: liettua
Tekstitys: suomi, englanti
Suositus: yli 9-vuotiaille

Näytös:
Ke 17.11. klo 19.00 Valvesali | Vieraana ohjaaja Inesa Kurklietytė
 

Leave a comment