Tarinankerrontaa ja lukemisen intoa – opetusharjoittelijat Lumotuissa sanoissa

Lumotut sanat ovat jälleen tarjonneet lapsille ja nuorille rikkaita elämyksiä sanataiteen parissa. Oululaiset koulut ja päiväkodit pääsivät nauttimaan Unikudelmia-näyttelyn sisällöistä. Opastamassa ja esittämässä olimme muun muassa me opetusharjoittelijat. Harjoittelumme aikana valmistelimme ja esitimme Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon Elli ja Unenpää -kuvakirjaan perustuvaa, Anna Anttosen käsikirjoittamaa tarinankerrontaesitystä. Pidimme myös näyttelyn opastuskierroksia varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmille.
 

Harjoittelu oli monella tapaa antoisa ja saimme paljon hyviä ideoita ja suuntia omaan pedagogiikkaamme. Opimme, että tarinankerronta on keino elämyksellistää oppimista. Kun tarinoiden lumolle antaa mahdollisuuden ja luottaa rohkeasti tarinankerronnan voimaan, voi kokea unohtumattoman elämyksen.
 

Tarinankerronta mahdollistaa intensiivisen vuorovaikutuksen ryhmän kanssa. Tämä vuorovaikutus voi parhaimmillaan luoda tunteita liikuttavan ja muistoihin jäävän kokemuksen. Tällaiset kokemukset ovat oppimisen ja ihmisenä kasvun kannalta todella herkullisia. Tarinankerronta on myös eräänlainen ryhmänhallintakeino, sillä elämyksellisessä ja intensiivisessä hetkessä ryhmä pysyy “hyppysissä”.
 

Oli vaikuttavaa huomata, miten tarinankerrontaesitys ja näyttelyopastus saivat ryhmän lumoihinsa, innostumaan tai jopa kertomaan omia tarinoitaan. Harjoittelun aikana saimme monella tavalla kokea ja todistaa taidekasvatuksen ihanuutta ja lukemattomia mahdollisuuksia.
 
Tarinamaailman portilla

Opimme harjoittelun aikana, mitä sanataide voi antaa pedagogiikkaamme. Lukemaan innostaminen nousi yhdeksi tärkeäksi teemaksi, jonka tulemme kohtaamaan luokanopettajan työssä. Monipuoliset, myönteiset lukukokemukset tukevat lukutaidon kehittymistä. Unikudelmia-näyttely oli tuonut tarinojen maailmat havaittaviksi ja käsinkosketeltaviksi. Se jos mikä voi saada lapsen ja nuoren innostumaan lukemisesta. Kun lukeminen ei ole pakkopullaa vaan mielekästä toimintaa, taidot karttuvat kuin itsestään. Luetun ymmärtämisen kasvaessa myös lukemisen mielekkyys kasvaa. Tarinamaailman portti avautuu.
 

Olemme onnellisia harjoittelusta Lumotuissa sanoissa. Harjoittelu oli meille arvokas ja opettavainen kokemus, vaikka se oli hyvin erilainen kuin kouluissa tapahtuvat harjoittelut. Erityisen arvokasta oli päästä kohtamaan lapsiryhmiä, sillä pandemian aikana se ei ole enää itsestään selvää. Kiitämme ainutlaatuisesta kokemuksesta kaikkia Lumotuissa sanoissa mukana olleita. Olemme saaneet kasvaa opettajina ja ennen kaikkea kokea unenomaisen ihanan elämyksen. Nyt suuntaamme mansikkakesiin!

Sanna Junkkila ja Henna Hietala

Sanna ja Henna opiskelevat luokanopettajiksi Oulun yliopistossa. He suorittivat teemaharjoittelunsa Lumotuissa sanoissa keväällä 2021.

Leave a comment