Unitietoutta kaikenikäisille – Tietokirjoja upeilla kuvituksilla

Meillä kaikilla on öitä, jolloin unenpäästä ei meinaa saada kiinni ja päiviä, joina ei malttaisi mennä ajoissa nukkumaan. Meille on itsestään selvää, että jokainen ihminen tarvitsee unta. Harva kuitenkaan tietää kovin tarkasti, miksi nukumme tai mitä kehoissamme tapahtuu yöunen aikana. Unikudelmia-näyttelystä tutut tietokirjat Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista (2016) sekä Silmät kiinni, Silmu! (2019) antavat vastauksia nukkumiseen, uniin ja unimyytteihin liittyviin kysymyksiin.
 
Yökyöpeliä etsimässä
 
Virpi Kaarina Talvitien, Anna Sofia Urrilan, Hanna-Kaisa Wigrenin ja Kirsi-Marja Zittingin teos Silmät kiinni, Silmu! on tarinallinen tietokirja. Teoksen läpi kulkee tarina Silmusta, joka seikkailee nallensa kanssa unessa. Silmu ja nalle käyvät muun muassa merillä ja Lapissa, sillä Silmu haluaa löytää yökyöpelin. Etsiessään yökyöpeliä Silmu tulee puhuneeksi monien erilaisten eläinten kanssa ja oppineeksi paljon nukkumisesta.
 
Silmun seikkailun rinnalla kulkee valtava määrä tietotekstiä. Teos herättää pohtimaan uniaiheisia kysymyksiä. Miten unentarve määräytyy? Mikä aiheuttaa nukahtamisen? Kuinka kauan kotikissa nukkuu? Miten painajaisia olisi hyvä käsitellä heräämisen jälkeen? Esimerkiksi näihin kysymyksiin teos antaa vastauksia.  Vaikka kuvitettu tietokirja tarinoineen on suunnattu lapsilukijoille, oppii myös aikuinen kirjasta yhtä ja toista.
 
Jännittävä, kiehtova yö
 
Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista on Laura Ertimon ja Satu Kontisen yötä ja unta käsittelevä tietokirja. Kirja kertoo esimerkiksi, miten paljon eri eläinlajit tarvitsevat unta ja minkälaisia uskomuksia eri puolilla maapalloa on unentuojista ja painajaisten poistajista. Teos vastaa muun muassa kysymyksiin: Mikä on japanilaisille tuttu Baku? Minkälaisista vaiheista uni muodostuu? Miksi kello ei ole saman verran Suomessa ja Australiassa?
 
on jaettu viiteen osaan, joissa kussakin käsitellään eri yöhön ja nukkumiseen liittyvää aihetta. Teokseen voi siis tarttua, kun haluaa tietää monesta eri asiasta, mutta myös silloin, kun on kiinnostunut yksittäisestä yöllisestä aiheesta.
 
Kuvat tekstin tukena
 
Sekä Silmät kiinni, Silmu! että Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuusista ovat kuvitettuja tietokirjoja. Silmät kiinni, Silmu! on ansioitunut silmää miellyttävässä värien käytössä, kun taas Yön sivut ovat täynnä henkeäsalpaavan kauniita mustavalkokuvituksia.
 
Kuvitetuissa tietokirjoissa kuvilla on suuri rooli. Kuvakirjoissa kuvitukset tukevat tekstiä ja kertovat visuaalisesti paljon sellaista, mitä tekstillä ei voitaisi ilmaista. Ne tukevat niin kansien välissä olevien faktojen mieleen painamista kuin antavat upean taiteellisen elämyksen myös niille, jotka eivät voi tietokirjan tekstiä itsenäisesti lukea.
 
Silmät kiinni, Silmu! ja Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista ovat mielettömän kauniita ja mielenkiintoisia teoksia. Ne sopivat koko perheen iltasaduiksi tai itsenäisesti luettaviksi ja katseltaviksi. Sanataideopettajat Kati Inkala ja Anna Anttonen ovat tehneet kyseisiin teoksiin liittyviä sanataideharjoituksia. Harjoitusten kautta kirjoja voi herättää eloon omassa arjessaan esimeriksi salaperäisiä yökukkijoiden tietoja tai unen reseptejä kirjoittamalla.

Lisää tietokirjoista ja niihin liittyvistä sanataideharjoituksista löydät osoitteesta: https://www.unikudelmia.fi/nayttelykirjallisuus/. Unikudelmia-näyttely kiertää Suomea ja tällä hetkellä se on nähtävillä koti-Oulussa.

Karoliina Kokko

Karoliina opiskelee Oulun yliopistossa kirjallisuutta ja keväällä 2021 hän työskentelee Lumotut sanat -sanataideviikoilla kulttuuriharjoittelijana

Leave a comment