Unissani kuljen yksin koralliriutoilla

Kulttuuritalo Valveen aurinkoinen aula, Sanataidevinttiin tulviva kirkkaus ja Lumottujen sanojen iki-ihana juhlan tuntu tuo minulle kevään. Etenkin tällaisena aikana juhlan aiheita tarvitaan. Ensimmäiset festivaalivieraat, Unikudelmia-näyttely sekä sanataideharrastajien ilo ja innokkuus väläyttävät valoa ja herättävät tunteen siitä, että jotkut asiat pysyvät, vaikka maailma on välillä mullin mallin.
 
Kevääseen ja Lumottuihin sanoihin kuuluu olennaisena osana myös sanataidekoulun yli 5-vuotiaiden sanataideharrastajien yhteistekstikokoelma, joka tänä vuonna kantaa nimeä Unissani kuljen yksin koralliriutoilla. Ja mikä ihana kokoelma se onkaan! Lasten ja nuorten harrastajien tekstit ilahduttivat minua jo vuoden alussa, kun aloitin antologian toimitustyön.
 
Antologiaa toimittaessa harrastajien tekstit tulevat ihanan tutuiksi. Ihmettelin uuden vuoden aurinkoisia pakkaspäiviä kotitoimistolla lueskellessani sanataidekoululaisten tekstejä uudestaan ja uudestaan. Yksittäiset, herkät, hullunkuriset, rauhalliset ja villitkin tekstit alkoivat lukukertojen lisääntyessä vetää toisiaan puoleensa ja muodostaa tekstiryppäitä – kuin itsestään.
 
Tekstikokoelman osien otsikoinnit, kuten nimikin, on poimittu sanataiteilijoiden omista teksteistä. Antologiaan muodostui kahdeksan osaa, joihin tekstit asettuivat toistensa viereen – toinen toistensa tueksi ja nosteeksi.
 
Kokoelman ensimmäinen osa on lentoon lähtevä Siivet selkään liimattuina. Toinen osa on neuvoja ja ohjeita antava Tässä sinulle ohjeita. Voidaan olla ketä vaan esittelee erilaisia ja eriskummallisiakin tyyppejä ja ylösalaisesta, jopa oudosta maailmasta kertoo Neliönmuotoiset auton renkaat. Aikaa ja ihmissuhteita luonnehtii Huomenna syödään hattaraa ja kyynelten ja sinisten tunteiden Sateesta poikkeavaa on herkkä, vähän surumielinenkin antologian osa. Maa kiiltää hopeaisena kokoaa yhteen vuodenaika- ja luontoaiheisia tekstejä. Olen unissani iäti yksin on tekstiantologian viimeinen osa ja se tuudittaa lukijansa unten maille, mutta lopulta myös herättää.
 
Tämän vuoden antologian kummikirjailija on Elina Rouhiainen. Hän on kirjoittanut antologiaan kirjoittamiseen kannustavan esipuheen. Elina kiteyttää esipuheessaan jotain olennaista kirjoittamisesta: ”Kirjoittaminen on koti ja seikkailu samassa paketissa. Se on lahja, jonka jokainen kirjoittaja voi antaa itselleen aina uudelleen ja uudelleen.”
 
Antologia julkaistiin perjantaina 23.4.2021 Elinan kirjailijavierailun ja kirjoittajakurssin yhteydessä. Valvesalissa kirjailijavierailusta ja kirjoittajakurssista nauttivat ja antologiaa pääsivät juhlistamaan nuorten sanataideryhmät Siivekkäät ja Väki. Muut kirjoittajat saavat omat kappaleensa kevätkauden loppuun mennessä. Antologia on luettavissa myös verkossa Valveen verkkosivuilla.
 
Sanataidekoulun antologia on pieni ikkuna sanataideryhmiin. Se on tärkeä kurkistus harrastajien perheille ja muille sanataiteen ystäville. Tiedän, että erityisen tärkeä tekstikokoelma on sen kirjoittajille. Sanataidekoulussa kirjoittaminen on yhteistä ja jaettua, ja on ihana saada siivu siitä näkyväksi ja kansien väliin.
 
Myös antologia on lahja, jonka voi avata uudelleen ja uudelleen. Tämän vuoden kokoelman toimitustyötä tehdessäni saatoin upota hetkiksi kotiini pinoutuneiden, aikaisempien vuosien antologioiden pariin. Omien ja ystävien tekstien löytäminen muistutti lämpimästi omista menneistä sanataidevuosista ja ihanaa oli myös muistella ohjaamieni ryhmien aikaisempien vuosien teemoja ja aiheita.
 
Antologian nimi Unissani kuljen yksin koralliriutoilla yhdistyy tämän kevään Lumottujen sanojen ohjelmistoon ja tekstiantologia punoutuu osaksi Unikudelmia. Unet ja unelmat sekä mielikuvitus ja kuvitellut maailmat ovat kaikki hyvin samanlaista tekoa – ne ovat yhtä aikaa ihmeellistä tarua ja yhtä aikaa totisinta totta.
 

 
Ainokaisa Veteläinen

Ainokaisa työskentelee kulttuuritalo Valveella Kirjakummina ja sanataideopettajana. Hän on toimittanut vuoden 2021 antologian.

Siirry selaamaan Unissani kuljen yksin koralliriutoilla -antologiaa Oulun lastenkulttuurikeskuksen sivuilla >>

Leave a comment