Kaksi pyörää, kaksi maailmaa

– Me ollaan kyllä käyty katsomassa tosi monta saksankielistä ja Alpeille sijoittuvaa elokuvaa.
– Ne on kyllä tosi hyviä!
– Mää tykkään saksan kielestä.
– Muistan ainakin Pako Alpeilla -elokuvan, ja sitten oli se tanssielokuva. – Se oli venäläinen.
 
Siivekkäiden kanssa on tosiaan vuosien varrella ehditty nähdä jo tosi monta elokuvaa Oulun kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla. Odotamme leffafestariviikkoa aina yhtä innolla. Tänä vuonna pääsimme katsomaan yhdessä Kim Storblin ohjaaman saksalais-itävaltalaisen elokuvan Madison – kahden pyörän välissä, joka kertoo 13-vuotiaasta kilpapyöräilijätytöstä. Madison suhtautuu pyöräilyyn kunnianhimoisesti, koska hän haluaa tulla yhtä hyväksi kuin menestynyt isänsä. Kaikki muuttuu, kun Madison joutuu muuttamaan äitinsä kanssa kesäksi Alpeille. Uudet ystävät ja hurja alamäkipyöräily vie Madisonin mukanaan.
 
Madison – kahden pyörän välissä on vauhdikas, samaistuttava, kaunis, hauska, viihdyttävä, ehkä vähän kliseinen, värikäs, innostava, iloinen, hassu, ihmeellinen, yllättävä, suloinen, energinen ja hyväntuulinen.
 
Elokuvaa kuvaavat Siivekkäiden mielestä sanat:
kesä, vuoristo, pyörä, ystävyys, taistelutahto, räjähdys, koira, motivaatio, hyvä energia ja inspiraatio.
 
Erityisesti Madison-elokuvasta jää mieleen kauniit maisemat ja päähenkilön henkinen kasvu. Joitakin mietitytti myös kilpaurheilun motivaatio ja miten hauskanpito voi joskus mennä yli jopa pakkomielteiseksi. Elokuvassa kuvataan kiinnostavasti, miten kilpaurheilu vaikuttaa tyttären lisäksi myös vanhemmuuteen. Äidillä ja isällä oli hyvin erilainen suhtautuminen kilpailuun.
 
Ylivoimaisesti suloisin henkilö elokuvassa on Siivekkäiden mielestä pieni kiharatukkainen poika Sammy. Myös Madison, Vicky ja Alpeilla asuvien poikien isä ovat kiinnostavia ja kivoja hahmoja. Madisonin isä on taas ärsyttävä, vaikka yrittääkin tietysti parhaansa.
 
– Tästä olisi voitu tehdä sarja. Silloin ihmisten väliset suhteet olisivat voineet syventyä vielä kiinnostavimmiksi, joku Siivekkäistä tuumaa. Miksipä ei? Aineksia tarinassa olisi ollut kyllä vaikka sarjaksi asti. Ja Alpeilla olisi viihtynyt pidempäänkin.
 
14–18-vuotiaiden sanataideryhmä Siivekkäät eli Oona O., Noora, Myrsky, Olivia, Jenny, Emmi, Aada, Edith ja Hertta sekä Kati

MADISON – KAHDEN PYÖRÄN VÄLISSÄ
Saksa – Itävalta 2020
90 min
yli 9-vuotiaille

Leave a comment