On kyllä erikoinen elämäntapa – Ajatuksia elokuvasta

”Elokuva on rauhallinen, vähän hauska ja vähän raaka. Ihana kertomus todella erilaisesta elämäntavasta.”
 
Sanoja, jotka tulivat katsomisen jälkeen ensimmäisenä mieleen elokuvasta:
poro        tappelut         koulu      lapsuus    avaruus   leppoisa   Venäjä   omituinen     valkoinen    Putin   kelkka    tylsä    idiootti        koirat       hauska     Aasia
 

Kuinka suuri on avaruus? -elokuva kirvoitti 10 – 11-vuotiaissa katsojissa monenlaisia ajatuksia ja herätti erityisesti pohtimaan, miten elokuvassa näytetty elämäntapa poikkesi hyvin paljon siitä, mihin me olemme tottuneet. ”Uskomatonta, että miten ne elävät keskellä ei mitään ja silti siellä on ruokaa ja lapsilla puhelin.” Paimentolaisperheen arkeen kuuluva porojen hyödyntäminen lihojen ja turkisten muodossa tuntui osasta katsojia hieman vieraalta, surulliselta ja myös raa’alta. Kuitenkin elokuvassa kuvatuille dolgaani-lapsille poron tappaminen ruuaksi on täysin luonnollista ja osa katsojista piti juuri tätä erilaisen elämäntavan kuvausta hyvin mielenkiintoisena.
 

”Miksi nimi oli Kuinka suuri on avaruus?, vaikka se ei liittynyt avaruuteen mitenkään?”
 

Nimen perusteella tehty ennakko-oletus avaruuselokuvasta saattaa yllättää katsojan. Avaruus näyttäytyy enemmänkin talvisen maiseman aavana avaruutena, suurissa elämänkysymyksissä sekä siinä, miten avaruudesta loistava auringon valo tai totaalinen pimeys todella määräävät vuorokauden rytmin paimentolaisten elämässä. Osa katsojista koki elokuvan hieman tylsänä, koska se ei juonellisesti muistuttanut tarinallista elokuvaa. ”Siinä ei ollut erityistä alkua, loppua tai huippukohtaa.” Dokumentaarinen kertomus poikkeaa fiktiivisen tarinan muodosta, mutta pitää katsojat kuitenkin hyvin otteessaan kestonsa ajan.
 

Sanataiteilijat suosittelisivat tätä elokuvaa 10 + -ikäisille ja erityisesti sellaisille, jotka tykkäävät talvesta, luonnosta, eläimistä, poroista sekä dokumenteista. ”Suosittelisin tätä niille, jotka ovat kiinnostuneet eri kulttuureista ja elämäntyyleistä.”
 
Kuinka suuri on avaruus?
Siperian arktisilla lumitasangoilla elävät 7-vuotias Zakhar ja hänen isoveljensä Prokopi kuuluvat pieneen dolgaani-paimentolaiskansaan, jonka pääelinkeino on porojen paimennus ja kasvattaminen. Jo vuosien ajan dolgaanien lapset on kouluikäisinä lähetetty pois kotoaan, mikä uhkaa vähemmistökansan oman kielen, kulttuurin ja perinteiden säilymistä. Tähän on kuitenkin tullut muutos. Zakharin perheeseen saapuu opettaja, joka yrittää ohjata pojan uteliaat pohdinnat pois avaruudesta ja kohti matematiikkaa ja kotiläksyjä. Dokumentti valaisee, kuinka kaukana Zakharin maailma on tiukasta opetusjärjestelmästä, ja kuinka kesyttämättömän Siperian tundrat, tähtitaivaan avaruus sekä yön säihkyvät revontulet elävät hänen mielessään vahvemmin kuin mikään muu. Maailmankaikkeuden kauneus sekä rajaton, galaksien valaisema avaruus vangitsevat katsojan mielikuvituksen.
 
10-11-vuotiaiden sanataideryhmä eli

Onni, Olivia, Maisa, Kerttu, Silla, Runo, Jooa, Uuti, Hilma, Alisa ja Mira sekä Annis
 

KUINKA SUURI ON AVARUUS?
yli 10-vuotiaille
Venäjä-Viro 2018
72 min
 

Esitys:
La 21.11. klo 18.30 Valvesali | Liput 3 e

Leave a comment