Ollaan yhdessä

– Tämän vuoden festivaalielokuvien teemoissa korostuu yhdessä tekeminen, toisista välittäminen ja auttaminen, kertoo Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin taiteellinen johtaja Anna Asplund. Draamaa riittää kunkin elokuvan päähenkilön elämässä, mutta kaikesta selvitään aina yhdessä. Riidat ratkotaan, välit korjautuvat ja asiat selkiytyvät. Lapset ja nuoret voittavat itsensä etsiessään omia polkujaan. Yhteisössä on voimaa!
 
Tänä viikonloppuna starttaa 39. Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali, joka tarjoilee jälleen houkuttelevan kattauksen lasten- ja nuortenelokuvia marraskuun harmauteen.
 

Taiteellinen johtaja Anna suosittelee tämän vuoden laajasta tarjonnasta pienimmille lapsille erityisesti virolais-tanskalaista animaatiota Räsy. Se on kertomus eskari-ikäisestä tytöstä, jonka nukke herää eloon. Elokuvan on dubannut suomeksi oululainen Emma Salo, jotta sen voi katsoa nekin lapset, jotka eivät pysty vielä seuraamaan tekstitystä.
 

Alankomaalais-saksalainen lastenelokuva Romyn kampaamo taas kuvaa kauniisti lapsenlapsen ja isovanhemman suhdetta. Elokuva nähdään, kuinka muistisairaus lähentää lapsen ja isovanhemman välejä, vaikka siitä koituu myös monenlaista hankaluutta. Pako rajan yli jää mieleen todella kiinnostavana historiallisena lastenelokuvana, joka valottaa Norjan menneisyyttä toisen maailmansodan ajalta.
 
– Yksi suosikkielokuva on tietysti vaikea nimetä, mutta kyllä se on tänä vuonna alankomaalainen elokuva Toinen elämä. Se on kertomus erittäin päättäväisestä Sam-tytöstä. Elokuvassa matkataan kuoleman taakse sinne jonnekin. Tarina pistää todellakin miettimään! On kiinnostavaa ajatella omaa elämää sarjana tärkeitä valintoja, joista ei tosiaan voi tietää ovatko ne oikeita ollenkaan. Mihin toinen teko tai valinta olisi johtanut? Elokuva sai minut pohtimaan, että tämä yksi elämä on juuri minun omani ja minun vastuullani. Siksi se kannattaa elää sillä tavalla, että se tuntuu juuri itsestä oikealta.
 
– Tällä festarilla elokuvia tarjotaan sekä offline että online. Kannattaa käydä uusilla nettisivuillamme (oulufilmfestival.fi) ja tutkimassa, mitä kaikkea sieltä löytyykään aivan ilmaiseksi. Lämpimästi tervetuloa elokuviin ihan kaikille, toivottaa taiteellinen johtaja Anna.
 

Sanataidekoulu ja elokuvafestivaali tekevät tänäkin vuonna yhteistyössä Valokeila-verkkolehteä, jossa ilmestyy koko viikon ajan leffajuttuja. Lukaise siis Valokeilasta, mitä mieltä sanataidekoulun lapset, nuoret ja aikuiset ovat tämän vuoden elokuvista.
 

Kati

Leave a comment