Isoisäni on avaruusolento -elokuva herättää kysymyksiä tietoisuuksista ja tulevaisuudesta

Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali kutsui 12–15-vuotiaiden sanataideryhmän nuoret kriitikot yksityiseen ennakkonäytökseen katsomaan Marina Andree Škopin ja Dražen Žarkovićin ohjaaman elokuvan Isoisäni on avaruusolento. Elokuva alkaa pamahtaen ja on alusta loppuun nopeatempoinen ja katsojaa tiiviisti ja tiukasti mukana pyörittävä tarina. Valvesali on keskittyneen hiljainen koko elokuvan ajan.
 
Avaruus, murre, tuho, energiaolento, pimeä, silmät, ambulanssi, pierumoottori, kaukoputki, fiksu, frendi, jännä, robotti, linna, sanavarasto ja H2O. Muun muassa nämä sanat pyörivät 12–15-vuotiaiden sanataideharrastajien ajatuksissa elokuvan päätteeksi.
 
Unan perhe vaikuttaa melko tavalliselta ja onnelliselta perheeltä. Unan paras ystävä on hänen isoisänsä, joka kehittelee pahalta haisevaa, mutta täysin ympäristöystävällistä moottoria kellarissaan. Isoveljien kanssa saattaa tulla riitaa ja äiti ei anna Unan pelata iltamyöhään, mutta muuten elämä kotona vaikuttaa tasaiselta. Koulussa Unaa kuitenkin kiusataan ja hän yrittää olla siellä mahdollisimman vähän tiellä.
 

Isoisällä ja perheen äidillä on kuitenkin salaisuus: Unan isoisä on avaruusolento. Mysteeri alkaa paljastua, kun ulkoavaruuden olennot sieppaavat isoisän ja kellarista löytyy vanha, uskomattoman montaa kieltä puhuva ja murteitakin osaava robotti-pilotti KD ZTX DP-11, jonka Una nimeää Dodoksi. Aikaa on vähän ja isoisä täytyy pelastaa.
 

Nuorten keskuudessa vallitsee rauhallinen yksimielisyys siitä, että elokuva oli hyvä. Nuoriin teki vaikutuksen kohtaus, jossa näytettiin Kassiopeian tähdistöä sekä energiaolentojen planeettaa. Myös kohtaus, jossa isoisä käyttää kummallista laitetta, säikäytti ja jäi siksi mieleen.
 

Elokuvan alku, jossa hypättiin kymmeniä vuosia eteenpäin ja muut tarinan aukot, jotka katsojan täytyy itse täyttää, puhututtivat nuoria: Mitä tapahtui 30 vuoden aikana? Mitä Dodolle tapahtuu? Mitä tapahtuu jälleen 30 vuoden kuluttua? Näytöksen jälkeen monen toiveissa onkin, että elokuva saisi joskus jatko-osan, sillä se voisi antaa vastauksen avoimeksi jääneisiin kysymyksiin.
 

Sanataiteilijat suosittelevat elokuvaa fantasiasta, scifistä ja avaruudesta pitäville, vieraasta älystä ja yliluonnollisista ilmiöistä kiinnostuneille, hauskojen ja jännittävien elokuvien ystäville.
 

12–15-vuotiaiden sanataideryhmä
 
eli Maija A., Aada, Nietos, Maija H., Touko, Maire, Anni, Lotta, Martta, Roosa, Pihla, Eppu, Tarmo, Saaga sekä Anna ja Ainokaisa
 
ISOISÄNI ON AVARUUSOLENTO
  Kroatia – Luxemburg – Norja – Tsekki – Slovenia – Slovakia – Bosnia ja Hertsegovina 2019
  79 min
  yli 9-vuotiaille
 
Esitykset:
  La 21.11. Valvesali

Leave a comment