Punkkaripappi Kainuusta

Pappi. Punkkari. Anarkisti. (Englanniksi Priest. Punk Rocker. Anarchist.) on suomalainen dokumenttielokuva, jonka on ohjannut Olli Laine. Elokuva kestää 27 minuuttia, ja se on julkaistu vuonna 2019. Elokuva kertoo Oulussa syntyneestä ja Kainuussa asuvasta Nuusa Parkkisesta, papista jolla on oma punkbändi, joka tekee hardcore-versioita virsistä.
 
Elokuva sijoittuu Kajaaniin, eli Nuusan kotikaupunkiin. Lisäksi elokuvassa näkyy myös pätkiä punk-keikoilta, joilla joko Nuusa on ollut esiintymässä tai kuuntelemassa. Osa elokuvasta sijoittuu myös kirkkoon, jossa Nuusa työskentelee. Nuusan lisäksi elokuvassa esiintyy muita kirkon työntekijöitä.
 
Elokuva on kerronnallisesti erittäin hyvin tehty ja tunnelma on rauhallinen. Taustamusiikkina on Nuusan bändin omaa musiikkia sekä urkumusiikkia ja virsiä. Elokuva on enimmäkseen videokuvaa, jossa kuuluu taustalla urkumusiikkia, Nuusan bändin musiikkia tai vaikka videomateriaalin alkuperäisiä ääniä ja päällä Nuusan ääni kertomassa omasta elämästään ja elämänkatsomuksestaan.
 
Nuusa on joutunut kuulemaan kaikenlaista siitä, että hän on punkkari, vaikka hän on ammatiltaan pappi. Elokuvassa kerrotaankin myös hänen vaikeuksistaan bändin perustamisessa. Hän on myös saanut kuulla olevansa ”Liian radikaali” ja ”natsijohtajan kaltainen aivopesijä. Monet myös ihmettelevät, miten Nuusan kaltainen nainen voi olla pappi.
 
Elokuvassa Nuusa kertoo ajatuksiaan ja kokemuksiaan anarkismista, kristinuskosta ja punkista. Erityisesti mieleeni jäi kohta, jossa Nuusa kertoo, että hänestä kristinuskossa ja anarkismissa on paljon samaa, ja jos häneltä kysyisi mistä anarkismissa on kyse, tai mistä kristinuskossa on kyse, hän vastaisi molempiin kysymyksiin samalla tavalla.
 
Elokuva on todella hyvä kokonaisuus, ja sopii hyvin kaikenikäisille, joka onkin myös elokuvan ikäraja.
 
 
Pihla Raustia
10-12-vuotiaiden sanataideryhmä
 
 
PAPPI. PUNKKARI. ANARKISTI
Suomi 2019 27 min
Ohj. Olli Laine
Tekstitys: englanti
SALLITTU
 
ESITYSAJAT:
Ti 19. 11. Klo. 19.00 Valvesali

Leave a comment