Haaveissa Etelä-Amerikka – Adamin kaipuu siirtolaiseksi

Adam haluaa miehistyä, ja löytää itselleen töitä. Tarkoituksena on säästää rahaa, jotta lipun ostaminen kaukomaahan onnistuisi, sillä Adam haluaa muuttaa Rio de Janeiroon. Latinalaisen Amerikan ihanuudesta hänelle kertoo kapteeniystävä.
 
Nuori mies Adam -elokuvan on ohjannut Vytautas Žalakevičius. Elokuvassa eletään toista maailmansotaa edeltävää aikaa laman runtelemassa Liettuassa, jossa työttömyys ja köyhyys ovat arkipäivää.
 
Sattuman kautta Adam onnistuu saamaan pestin maahanmuuttotoimistosta, johon hän pääsee porvari Dausan alaiseksi. Kiero esimies ja hänen kaunis aisaparinsa vehkeilevät niin köyhien kansalaisten, kuin varakkaan amerikkalaisen ravintoloitsijan pään menoksi.
 
Liettualaisen elokuvan helmi tehtiin 50-luvun lopussa. Sen tyyli on film noir. Elokuva yhdistää kyseisen amerikkalaisen lajin itäeurooppalaiseen kertomukseen hienosti. Lajille tyypilliseltä melodraamaltakaan ei voi välttyä tässä nuoren pojan aikuistumisen kuvauksessa. Elokuva kertoo myös ensirakkaudesta ja sen mukanaan tuomista tunteista.
 
Vuonna 1959 Neuvostoliiton hallinnon aikaan tehty elokuva näyttää, kuinka kapitalistisen unelman tavoittelu ohjaa ihmisiä ojasta allikkoon. Adam ja hänen rakastettunsa Lucy huomaavat, miten pinnistely makeamman elämän perään vie turmioon.
 
 
Anna Raudaskoski
 
Kirjoittaja työskentelee viestinnän harjoittelijana kulttuuritalo Valveella
 
 
NUORI MIES ADAM
Liettua 1959 82 min
Ohj. Vytautas Žalakevičius
SUOSITUS: YLI 13-VUOTIAILLE
Tekstitys: englanti
 
ESITYSAJAT:
La 23.11. klo 12.00 Studio

Leave a comment