Ystävysten seikkailu – merimieheksi pyrkivien poikien kasvutarina

Pienen kylän pojat Saulius ja Vitukas haaveilevat merimiehen urasta. Eräänä päivänä he tapaavat Tíburcijuksen, joka lupaa toimittaa heille pestit laivalta. Pojat ihailevat korskean itsevarmasti käyttäytyvää nuorukaista, jonka ehdot laivalle pääsemiseen ovat vähintäänkin epäilyttäviä. Pojat kehittävät yhdessä suunnitelman, jotta pääsisivät pois kotoa. He kokevat seikkailun, joka on sekä opettavainen että vauhdikas.
 
Seikkailijoiden joukkoon liittyy rehti Zigmas, joka haluaa merimieskouluun ja on menossa pääsykokeisiin Klapeidan kaupunkiin. Zigmas huolehtiikin pojista minkä kykenee, ja yrittää saada karkureita palaamaan kotiin.
 
Elokuvassa kerrotaan ystävyydestä ja haaveillaan merenkäynnistä. Komedian keinojakaan ei kaihdeta tässä herttaisessa lasten kasvutarinassa, jossa myös maailman pahuus näyttäytyy kelmin hyväksikäyttäjän tekosina. Onneksi on ystäviä, jotka tukevat hädän hetkellä ja joihin voi luottaa tiukan paikan tullen.
 
Sininen horisontti on maan elokuvahistorian ensimmäinen täysin itsenäisesti liettualaisten toimesta toteutettu elokuva. Sen on ohjannut Vytautas Mikalauskas vuonna 1957.
 
 
Anna Raudaskoski
 
Kirjoittaja työskentelee viestinnän harjoittelijana kulttuuritalo Valveella
 
 
SININEN HORISONTTI
Liettua 1957 69 min
Ohj. Žydrasis Horizontas
Tekstitys: suomi, englanti
SUOSITUS: YLI 10-VUOTIAILLE
 
ESITYSAJAT:
Pe 22.11. klo 17.30 Pakkalan sali

Leave a comment