Kun rock’n’roll oli rikollista

Dẑageris alias Jagger ja hänen ystävänsä kuuntelevat Radio Luxembourgin kanavalta salaa rokkia. Elokuvassa Hotelli ”Amerikka” joukko hippeydestä haaveilevia liettualaisia nuoria haluaa järjestää Woodstock-tyyppisen tapahtuman, Palanga-festivaalin, piilossa miliiseiltä ja järjestelmältä. Tapahtumat Palangassa antavat kuvan silloisen yhteiskunnan toimintatavoista.
 
Lahjakas laulaja ja kitaristi Jagger kokee elokuvassa myös ensirakkauden ja sen mukanaan tuomat myllerrykset. Tunteet ovat yhtä voimakkaita kuin virtaus kaupungin läpi halkovassa joessa, jonka päälle on rakennettu asfalttitie. Lopulta vesi näyttää voimansa, niin kuin maan kansanliike Liettuan myöhemmissä vaiheissa 20 vuotta elokuvan tapahtumien jälkeen.
 
70-luvun alkuun sijoittuvan liettualaisen elokuvan valmistusvuosi oli 1990, jolloin Liettuan sosialistinen neuvostotasavalta oli itsenäistymisen kynnyksellä.
 
Raiomundas Banioniksen ohjaama Hotelli ”Amerikka” -elokuva sivuaa ”Kaunasin kevät” -tapahtumaa. Vuonna 1972 tapahtuneesta nuoren opiskelijan polttoitsemurhasta johtuen ihmiset osoittivat mieltään järjestelmää vastaan Kaunasin kaupungissa. Itsemurhan tehneen nuoren hautajaisiin ei saanut ottaa osaa. Tästä aiheutui mielenosoitus, joka kesti kaksi päivää. Vihaisten kansalaisten marssi kaupungilla johti rajuun yhteydenottoon miliisin kanssa.
 
 
Anna Raudaskoski
 
Kirjoittaja työskentelee viestinnän harjoittelijana kulttuuritalo Valveella
 
 
HOTELLI ”AMERIKKA”
Ohj. Raimundas Banionis
Liettua 1990 92 min
Tekstitys: englanti
SUOSITUS: YLI 13-VUOTIAILLE
 
 
ESITYSAJAT:
Ke 20.11. klo 17.30 Studio

Leave a comment