Värikästä eloa Valveella

Avoimen varhaiskasvatuksen sanataidekerho Tarinavintti (2–4-vuotiaat) kävi katsomassa eräänä ankean marraskuisena aamuna Oulun kansainvälisillä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla Värikästä eloa -animaatiokokoelman. Kolmen animaation kokoelma oli tehty erilaisin animointitekniikoin, teoksien teemat olivat tosin samansuuntaisia: jännitystä ja ystävyyttä. Kursivoidut pätkät ovat lasten omia kommentteja elokuvista.
 
Ensimmäisestä Jääkaappielämää, Looney Foodz (Gaudio) -animaatiosta lapsilla jäivät mieleen erityisesti maitopurkki, joka meni vanhaksi ja haukotteli. Lapsia ihastuttivat myös nauravat perunat, joilla oli silmät! Jääkaapista tunnistettiin muitakin elintarvikkeita, kuten porkkana.
 
Planet Z – Suprise egg (Björklund) oli lasten mielestä jännittävä. Animaatiossa munasta kuoriutui pinkki sydänkorvainen otus, jonka kaksisuinen sininen hirviö halusi syödä. Hirviön harmiksi otus oli pahanmakuinen, eikä siitä tuntunut pääsevän millään eroon. Lopulta sininen hirviö päätyi pelastusoperaatioon, silloin ne meni mullin mallin ja onnistui pelastamaan pinkin otuksen ja lopulta ne oli kavereita.
 
Uku-uku oli paras. Minä tykkäsin siitä. Pisin animaatio oli Uku-Ukun taikaviidakko (Wahlforss). Tarinaan mahtui paljon käänteitä, perimmäisenä ajatuksena oli kahden tytön ystävystyminen Uku-Ukun taikaviidakossa, jossa oli paljon lehtiä.
 
Lapsia jäi mietityttämään erityisesti vauvanukke, jonka viidakon valtias Uku-Uku yhdessä vaiheessa halusi leikkeihinsä. Uku-uku varasti kaikki ne ja halusi ne hattarat. Uku-Uku otti sen vauvanuken toiselta lapselta. Vauva meni veteenkin ja se sitten itki. Onneksi loppu oli onnellinen ja Pumpeli-nukke pääsi oikean tytön syliin ja mukaan yhteisiin leikkeihin.
 
Tarinassa Uku-Uku ei päästänyt niitä ilkeitä lapsia viidakkoon. Uku-Ukun avustuksella myös ”ilkeille lapsille” annettiin opetus ja kaikista lapsista tuli lopulta ystäviä. Kuu tanssii, kun tytöistä tuli ystäviä. On tyhmää kiusata toisia.
 
 
Liisa Ryhänen
 
 
VÄRIKÄSTÄ ELOA
35 min | Suomenkielinen / ei dialogia
SUOSITUS: YLI 5-VUOTIAILLE
 
 
Esitysajat
Ti 13.11. klo 9.00 Studio | KOULULAIS-/ PÄIVÄKOTINÄYTÖS
To 15.11. klo 16.00 Studio
Pe 16.11. klo 9.00 | KOULULAIS-/ PÄIVÄKOTINÄYTÖS
Su 18.11. klo 11.00 Studio

Leave a comment