Sanataidekoulutusta kaivataan

Kuopion kansalaisopiston uljas rakennus seisoo vankasti kauniin keltaisten vaahteroiden keskellä. Meidän on aika sanoa Kuopiolle näkemiin. Takana on inspiroiva viikonloppu Snellman-kesäyliopiston sanataideohjaajaopiskelijoiden kanssa. Kyseessä on 25 op:n laajuinen kokonaisuus, jota järjestetään jo neljättä kertaa.
 
Meillä on ollut ilo opettaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden kurssia sanataideohjaajakoulutuksen perustamisesta saakka. Tuntuu erityisen mukavalta työskennellä ihmisten kanssa, jotka ovat aidon kiinnostuneita aiheesta ja vielä lisäksi lukeneet jokaisen kurssilla käsiteltävän kirjan ennakkoon.
 
Kuopion Snellman-kesäyliopiston sanataideohjaajakoulutus on osoittautunut suosituksi. Nyt jo neljäs 25 opiskelijan porukka suorittaa opintojaan. Kuopion opinnot keskittyvät lasten- ja nuorten sanataidekasvatukseen, ja on sellaisena ainoa laatuaan. Esimerkiksi Hämeenlinnassa voi myös opiskella 25 op:n sanataideohjaajaopinnot, mutta siellä painotetaan aikuisten sanataiteen ohjaamista. On hienoa, että sanataidekasvatus kiinnostaa. Ilmiselvästi täydennyskoulutuksille on tarvetta.
 
Sanataide on yksi taiteen perusopetuksen yhdeksästä taiteenalasta. Se on silti edelleen vailla korkeakoulututkintoa, joka pätevöittävät sanataideopettajaksi. Virallisen tutkinnon puute puhuttaa myös valtakunnallisessa sanataiteen asemaa edistävässä työryhmässä, jota vetää ihana läänintaitelija Karoliina Suoniemi. Jotta sanataide yhtenä taidekasvatuksen alana saa ansaitsemansa jalansijan, se tarvitsee ehdottomasti oman koulutusohjelmansa ja kotinsa johonkin Suomen yliopistoista.
 
Jospa piankin koittaisi päivä, jolloin Valveen sanataidekouluunkin tulisi töihin ensimmäiset oikeasti pätevöityneet sanataideopettajat!
 
 
Anna ja Kati

Leave a comment