Tunnelmia sanataiteen kesäkurssilta

Mitä puistot tarinoivat? -kesäkurssi järjestettiin Valveella 5.–7.6.2018. Me Lumottujen sanojen harjoittelijat – Suvetar, Eveliina, Vappu, Jenni ja Veera – pääsimme suunnittelemaan ja toteuttamaan kesäkurssin yhdessä. Se jos mikä oli kivaa ja opettavaista! Kurssilla taiteiluun ja tarinointiin inspiraatiota haimme Suomen luonnosta. Kuljimme yhdessä vattupensaikosta lumottuun metsään ja lopulta kasvimaalle.

 
Ensimmäisen päivän aloitimme tutustumalla toisiimme sekä Valvegallerian kuvitusnäyttelyihin. Vaihdoimme muun muassa ystäväkirjan sivuja, keksimme näyttelyn kuvista hassuja virkkeitä ja keräsimme luontoon liittyvää sanavarastoa. Sanavaraston sanojen avulla teimme myöhemmin loitsuja pienissä ryhmissä.

 
Oman loitsunsa saivat veden emäntä Vellamo, metsän emäntä Mielikki, jänisten haltijatar Hittavainen, luonnon haltijatar Luonnotar sekä Kielon keijukainen. Loitsujen avulla toivottiin hyvää päivää ja talven tuloa, saatiin eläimet puhumaan sekä vesi puhdistumaan. Iltapäivällä hiljennyimme kuuntelemaan Vattumato-tarinan ja pääsimme itse kirjoittamaan metsäisen yön tunnelmakuvaukset. Lisäksi askartelimme ja kokeilimme myös erilaisia kehollisia ilmaisutapoja.

 

Ötököitä ja ihmekasveja

 
Toisena päivänä vierailimme kirjaston elämyksellisessä Laituri-tilassa. Siellä tutustuimme Vuorenpeikon ja paimentytön tarinaan sekä keksimme omia hahmoja ja niille tarinoita. Valveelle palattuamme pääsimme askartelemaan omat kollaasiötökät ötökkäkuvausten perusteella. Kolmiulotteisen muodon saivat muun muassa Pilkkuturkiskuoriainen, Tupajäärä ja Vanha Tuikka. Tämän jälkeen kuvitusnäyttelyn Kauk-mobile inspiroi meitä keksimään ilmoituksia Kadonneita-palstalle. Esimerkiksi Harry Potter etsi kadottanutta luutaansa, pelle nenäänsä, lumiukko porkkanaansa ja kärpäs-maalari Pertti sivellintään.

 
Viimeisen päivän vietimme Ainolan puiston Alaköökissä. Aamun aloitimme luomalla ostostelevisiomainoksia mitä eriskummallisimmista esineistä. Sitten olikin aika tutustua kasvihuoneen ihmeellisiin kasveihin, joille annoimme uusia ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia. Vierailimme myös Onnelin kesäisessä lukuseikkailussa, jossa istutimme puhuvien kasvien siemeniä sekä lainasimme kirjoja kirjastoautosta. Leirin päätteeksi askartelimme juhlahatut ja juhlallisessa seremoniassa jaoimme kurssin pienoisantologiat, joissa oli koottuna tekstejä kurssin varrelta.

Kurssin lopuksi saatu palaute lämmitti meidän ohjaajien mieltä. Kivointa kurssilla oli ollut muun muassa kirjoitustehtävät, askartelu, mehutauot sekä kirjastolla käynti. Monet saivat kurssilta uusia kavereita sekä inspiraatiota kirjoittamiseen. Myös me ohjaajat saimme kurssilta paljon ikimuistoisia kokemuksia.

 
Kiitos kaikille kurssilaisille! Toivotamme teille aurinkoista kesää ja mukavia kirjoitus- ja lukuhetkiä.

 

Eveliina & Suvetar

 

Kirjoittajat tekivät yliopisto-opintoihinsa kuuluvan harjoittelun Valveen sanataidekoulussa keväällä 2018

Leave a comment