Valmiina soutuun

Hetkeä ennen elokuvateatterin saliin astumista 10-12-vuotiaat sanataidekerholaiset tuumivat, mikähän mahtaa olla Oskarin Amerikka -nimisen elokuvan tarina. Millaista elokuvaa me olemmekaan menossa katsomaan?

 
”Ei harmainta haisua”, tokaisee yksi, johon toinen vastaa: ”No varmaan ne lähtee Amerikkaan.”

 
Ennen elokuvaa kerholaiset siis päätyivät yksissä tuumin siihen tulokseen, että Torfinn Iversenin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva kertoisi Oskari-pojan matkasta Amerikkaan. Tiedettiin myös, että mukana tulisi olemaan poni, jolla on silmälasit. Nämä ajatukset mielessä astelimme yhteen Finnkino Plazan saleista antautumaan Oskarin Amerikan-seikkailuun.

 
Mutta mitkä olivatkaan tunnelmat heti elokuvan jälkeen?

 
”Aika surullista.”
”Ihan erilainen kuin ajattelin.”
”Ei se elokuvan nimi kertonut yhtään mitään!”

 
Elokuva oli siis aivan toisenlainen kuin kuvittelimme. Sen sijaan, että Oskari olisi itse matkustanut Amerikkaan, kuten ensiksi aavistelimme, Oskari luuleekin, että hänen äitinsä on lähtenyt valtameren toiselle puolen työhaastatteluun ja tulisi vasta viikkojen päästä takaisin. Elokuva kertoo siis ensioletusten vastaisesti Oskarin elämästä kotikaupungissa kärttyisän isoisän luona sillä aikaa, kun Oskarin äiti on poissa. Mutta vaikka elokuva ei kertonutkaan Oskarin matkasta Amerikkaan, kertoiko se jotain muuta elokuvasta, nyt kun olemme sen nähneet?

 
”Joo, kertoi se.”
”Sen, että se Oskari halusi Amerikkaan tosi paljon.”
”Ja siitä, että ne lopulta sinne pääsee.”

 
Ja näinhän se oli. Asuessaan vain sianlihaa syövän isoisänsä luona Oskari päättää lähteä äitinsä perään Amerikkaan ja alkaa valmistella soutumatkaa Atlantin yli Levi-nimisen sedän kanssa. Matka vaatii paljon valmisteluja, sillä veneeseen on mahduttava kaksi ihmistä, valtava määrä säilykeruokaa sekä yksi Heppa-niminen poni, joka käyttää silmälaseja. Matkaa valmistellaan monen jännittävän ja ikävänkin tapahtuman hidastamana, mutta lopulta valmistelut ovat valmiit ja Oskari ja kumppanit ovat valmiita soutuun.

 
Kerholaisia puhututti erityisesti se, että 79-minuuttiseen elokuvaan mahtui kaksi tulipaloa ja äiti, joka ei ollutkaan Amerikassa vaan ei vain kyennyt huolehtimaan pojastaan. Raskaista teemoista huolimatta elokuva sai kuitenkin kerholaisten mielestä onnellisen lopun.
 
”Joo, koska ne pääsee sinne Amerikkaan ja se äiti lähti Oskarin mukaan!”

 
Elokuvaa pohtivat Valveen sanataidekoulun 10–12-vuotiaat sanataidekerholaiset Lotta, Veera, Aada, Tarmo, Roosa, Ronja, Kaisla, Saaga, Henni ja Vivika sekä ohjaaja Mari.

 
 
OSKARIN AMERIKKA
Norja 2017 79 min
Suomen- & englanninkielinen tekstitys
SUOSITUS: YLI 7-VUOTIAILLE

Leave a comment