Tie vaikeimman kautta

Tanskalaisen Morten Boesdal Halvorsenin ohjaama ANTI – kaikkea vastaan kertoo 16-vuotiaan Simonin elämästä. Tämän nuoren elämä ei olekaan ihan helppoa, sillä häntä ei kiinnosta koulu, ja välillä tuntuu kuin hän ei olisi hyvä yhtään missään. Simonin vapaa-aika kuluukin piirtäen ja parhaan kaverin kanssa hengaillen.

 
Simon näkee videon, jossa kerrotaan graffiteista. Nyt hän onkin löytänyt intohimonsa graffitien maalaamisesta. Tätä Simonin uutta harrastusta on kuitenkin vaikea toteuttaa hänen pienessä kotikylässään. Simon ja hänen paras ystävänsä lähtevätkin Kööpenhaminaan. Siellä he tapaavat erään jengin, jossa Simonin kykyjä graffitien maalaajana arvostetaan. Simonista tuntuu, että nyt hän on löytänyt kaltaisensa. Hän on löytänyt vihdoinkin paikan, jossa häntä arvostetaan. Kaikki ei kuitenkaan mene ihan suunnitelmien mukaan, ja Simon joutuu ongelmiin. Simon oppii, ketkä ovat hänen todellisia ystäviään.

 
Elokuva on sykähdyttävä kertomus nuoresta, joka etsii tarkoitustaan ja intohimoaan. Samalla punnitaan todellisten ystävien arvo. Elokuva kertoo nuoren elämän ongelmista hyvin, mutta on kuitenkin hieman liioiteltu.

 
Elokuva antaa nuorista stereotyyppisen kuvan, jonka mukaan he aiheuttavat vain ongelmia. Siinä ei käsitellä päähenkilön tunteita ja ajatuksia tarpeeksi. Simonin intohimo graffiteista tuntuu peittävän kaikki muut tunteet alleen. On hieman kummallista, että ihan yhtäkkiä Simon keksii rakastavansa graffiteja yli kaiken, vaikka yleensä sellaisen intohimon löytämiseen ja kasvattamiseen vaaditaan aikaa. Myös yhtäkkinen kyky tehdä graffiteja täydellisesti ilman harjoittelua tuntuu epäloogiselta.

 
Elokuva on mielenkiintoisesti tehty ja onnistuu viemään katsojat maailmaansa. Elokuva on hyvä, koska siihen on helppo eläytyä. Hahmot ovat mielenkiintoisia, ja monista hahmoista olisi ollut mukava tietää enemmän. Jatko-osa elokuvalle ei olisikaan pahitteeksi. Suosittelemme elokuvaa nuorille, joita kiinnostavat amerikkalaistyyliset TV-sarjat, joihin liittyvät jengit, graffitit ja tavallista tapahtumarikkaampi nuoren elämä.

 
Milla Kahelin ja Jenny Maijala
Sanataidekoulun Siivekkäät-ryhmä

 
 
 
ANTI – KAIKKEA VASTAAN
Kesto: 90 min
Suositus: yli 14-vuotiaille
Ohjaaja: Morten Boesdal Halvorsen

 
Näytökset:
ke 15.11. klo 9.00 Valvesali
ke 15.11. klo 18.30 Plaza 4

Leave a comment