Elokuvaherkkuja kaikenikäisille

Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin ohjelmisto on jälleen kerran hieno, monipuolinen ja päätä huimaavan laaja. Valokeila jututti festivaalin taiteellista johtajaa Anna Asplundia, joka poimi ohjelmistosta katsottavaa kaikenikäisille.

 

– Alle kouluikäisten lasten perheille suosittelen lämpimästi norjalaista lastenelokuvaa Petra ja Kasperi vaellusretkellä. Tähän elokuvaan liittyy sellainen kiinnostava yksityiskohta, että elokuva mikrofonitulkataan suomeksi. Tulkkaaja Juha Wunsch on kuulemani mukaan todella taitava ja eläytyvä! Anna kertoo.

 

– Myös Muumien taikatalvi sopii mainiosti pienille elokuvien ystäville, samoin Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlakoosteet. Ja oikeastaanhan koko festivaalin käynnistää Perhekino, maksuton ja kaikille avoin leffakahvila Valveen Konst o. Delissä sunnuntaina 12.11. klo 13. Sielläkin katsotaan Pikku Kakkosen klassikoita, mutta myös uusia, lasten itse tekemiä elokuvia.

 

– Lastenelokuvien kilpasarjasta löytyy mukavia vauhdikkaita seikkailuja alakouluikäisille. Viherkylän mysteerissä ryhdytään salapoliiseiksi, ja historiallisessa elokuvassa Kielletyt kirjaimet jännitys rakentuu Martti Lutherin kiellettyjen tekstien ympärille. Päivä jona isäni muuttui pensaaksi on tärkeä elokuva, joka käsittelee sodan teemaa sadunomaisesti, vailla sotaelokuville tyypillistä ahdistavuutta. On jotenkin kovin puhuttelevaa, että elokuva ja sota sijoittuvat aivan tavalliseen länsimaahan. Elokuva nostaa pohdittavaksi isoja kysymyksiä, kuten sen, miltä tuntuisi olla pakolainen, Anna pohtii.

 

– Myös nuortenelokuvien kilpailussa on mukana monia helmiä. Ruotsalaiselokuva Mansikkamaa on taitavasti käsikirjoitettu tarina puolalaisesta Wojtekista, joka matkaa perheineen Ruotsiin mansikanpoimintaan. Elokuvan tarina imaisee mukaansa ja ottaa kantaa siihen, miten ruotsalainen lintukoto kohtelee muunmaalaisia siirtotyöntekijöitään. Pako Alpeilla on maisemallisesti upea elokuva. Sen päähenkilö on rääväsuinen 13-vuotias Amelie, joka sairastaa vakavaa astmaa, muttei hyväksy sitä ollenkaan. Elokuvan ohjaaja Tobias Wiemann on paikalla ja tavattavissa keskiviikon 15.11. iltanäytöksessä, Anna vinkkaa.

 

– Nuortenelokuvien kilpasarjasta on pakko mainita vielä Elämäni Kesäkurpitsana. Se on valtavan hieno vaha-animaatio, joka käsittelee vaikeita orpouden ja turvattomuuden teemoja. Elokuva toimii hienosti eri tasoilla: lapset ja aikuiset näkevät ja ymmärtävät elokuvasta erilaisia asioita. Festivaali suosittelee elokuvaa yli 12-vuotiaille, ja jos ikävuosia on kylliksi, tämä todella kannattaa nähdä!

 

– Festivaalin kunniavieras Liisa Helmisen elokuvat ovat viisaita ja lämminhenkisiä, Anna kuvailee. Dokumentti Matka on pitkä vuodelta 1994 seuraa päiväkodista kouluun siirtyvän lapsiryhmän elämää vuoden ajan. Tänä vuonna valmistunut Matka jatkuu kohtaa nuo samat, nyt aikuiseksi kasvaneet lapset: elämä on kuljettanut eri suuntiin, mutta yhteinen sävel löytyy yhä.

 

– Kotimaisesta kilpailusta haluan ehdottomasti nostaa esille Niina Brandtin ohjaaman dokumentin Salainen metsäni. Se kertoo 20-vuotiaasta autistisesta pojasta ja on teoksena todella kaunis ja koskettava. Dokumentti tuo hienosti esille päähenkilön ajatuksia ja tapoja kommunikoida. Autistisen pojan toiveet rakkaudesta ja aivan tavallisesta elämästä ovat riipaisevan samanlaisia kuin meidän jokaisen. Salainen elämäni on tärkeä elokuva jokaiselle, joka vain tahtoo sen nähdä. Erityisen tarpeellista nähtävää se on niille, jotka työskentelevät tai opiskelevat ammattiin, jossa kohdataan autistisia ihmisiä, Anna linjaa.

 

– Aivan lopuksi haluaisin vielä mainita kaikille avoimen ja maksuttoman VR-työpajan, jossa voi tutustua virtuaalitodellisuuteen. Tämä on sellaista uutta, jota olen halunnut tuoda mukaan festivaalin ohjelmistoon, Anna kertoo. Non stop -pajassa voi pukea ylleen virtuaalilasit ja kokeilla Elevator Puzzle -nimistä kiusaamisen vastaista minipeliä. Peli kestää 5–10 minuuttia ja kokeilupisteitä virtuaalilaseineen on tarjolla kolmet, joten puolessa tunnissa peliä ehtii kokeilla vaikka koko perhe! Paja on avoinna Valveen elokuvakoulun tiloissa keskiviikkona 15.11. klo 17.30–20.

 

Tervetuloa festivaalille!

 
 

Anna Anttonen

Leave a comment