Valokeilassa Anna Asplund, leffafestarin uusi taiteellinen johtaja

Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali avaa ovensa aivan pian, sunnuntaina 12.11. Tänä vuonna festivaalia on valmisteltu uudenlaisissa tunnelmissa, sillä tapahtuma on saanut uuden taiteellisen johtajan, Anna Asplundin. Valokeila kävi tutustumassa Annaan aivan festarin kynnyksellä.

 

Anna on 41-vuotias oululainen taiteen maisteri, joka on valmistunut Lapin yliopistosta pääaineenaan mediatiede. Vuosien varrella hän on tehnyt mediakasvattajan töitä, työskennellyt pelialalla ja kurvannut takaisin elokuvien pariin Valveen elokuvakoulun ja Koulujen elokuvaviikon kautta.

 

Taiteellinen johtaja kertoo olevansa identiteetiltään ennen muuta mediakasvattaja. Hän pitää tärkeänä, että jokainen lapsi ja nuori oppisi lukemaan ja ymmärtämään erilaisia kuvia ja tekstejä: ne kun läpäisevät tämän päivän kulttuurin niin voimakkaasti. Elokuvien katsominen, niistä kirjoittaminen sekä niiden tekeminen itse opettavat huomaamaan, että elokuvantekijä tekee aina valintoja. Elokuva ei koskaan esitä todellisuutta sellaisenaan, vaan kerronnalla on aina jokin tietty näkökulma. Tekijällä on siis suuri vastuu – etenkin, jos hän tekee elokuvia lapsille ja nuorille!

 

– Ja hyvin tehty lastenkulttuuri on myös erinomaista aikuisten kulttuuria, Anna kiteyttää näkemyksensä lapsille suunnatusta taiteesta.

 

Nykyään lapset ja nuoret monesti mediakasvattavat meitä aikuisia sellaisiin sisältöihin ja ympäristöihin, joista emme usein tiedä juuri mitään. Tärkeää olisi, että lasten ja aikuisten maailmat kohtaisivat. Mediakasvatus ei ole vain kieltoja ja rajoituksia, vaan merkityksellistä on tekeminen ja kokeminen yhdessä lapsen kanssa, Anna linjaa.

 

Anna aloitti taiteellisen johtajan työssään viime helmikuussa ja matkasi ensitöikseen tutustumaan Berliinin elokuvajuhlien lasten ja nuorten ohjelmistoon. – Kevään aikana sain paljon elokuvia katsottavaksi eri puolilta maailmaa, ja toukokuussa toin Cannesin elokuvajuhlilta nähtävää Ouluun. Ja Tampereen elokuvajuhlien tuomisina festivaaliohjelmistossa nähdään Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlakoosteita, Anna kertoo.

 

Taiteellisen johtajan työhön kuuluu paljon elokuvien katsomista, mihin tarvitsee aikaa ja mahdollisuuden keskittyä ja syventyä. – On ollut hurjan mielenkiintoista ja mukavaa nähdä lukuisia elokuvia eri puolilta maailmaa. Suomalaisen ihmisen on kenties helpointa samastua pohjoismaiseen elokuvakerrontaan, ja sen vuoksi onkin avartavaa nähdä, millaisia elokuvia eri puolilla maapalloa tehdään. Ne ovat toden totta monenlaisia ja erilaisia! Anna toteaa.

 

Sitten sukellammekin taiteellisen johtajan festarimenovinkkeihin, joista kerron Valokeilan seuraavassa jutussa!

 

Anna Anttonen

 
 

Valveen sanataidekoulu on julkaissut Valokeila-festarilehteä Oulun kansaivälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla jo yli vuosikymmenen ajan. Nykyään Valokeila-lehti ilmestyy leffafestareiden aikaan täällä sanataidekoulun Sanoja-blogissa.

 

Kuva: Juuso Haarala

Leave a comment