Sykkiviä muistoja

Elina Rouhiainen: Muistojenlukija
Tammi, 2017
kansi ja ulkoasu: Laura Lyytinen

 

Muistojenlukija on Elina Rouhiaisen Väki-trilogian ensimmäinen osa. Kirja kuvailee osuvasti päähenkilön Kiurun elämää. Monesti kirjojen päähenkilöiltä puuttuu uskottavuutta ja heihin on vaikea samaistua, mutta Kiuru on kuitenkin poikkeus. Tämä helsinkiläinen tyttö on hieman ujo, 16-vuotias nuori. Kiurun äiti on romani, mutta hän ei ole enää tekemisissä sukulaistensa kanssa, jolloin Kiurun ainoaksi yhteydeksi äidinpuoleiseen sukuun jää dementiaa sairastava isoäiti.

 

Kiuru viettää suurimman osan ajastaan Shangri-Lassa, mikä saa koko kesäloman tuntumaan unelmalta. Kaikki on niin täydellistä ja ihanaa. Kaveriporukan paratiisi ei kuitenkaan kestä ikuisuuksia. Kiurun uusilla ystävillä on tapoja ja piirteitä, joita Kiuru pitää todella vääränä. Ongelmat nousevat taivaanrannasta ja Kiuru joutuu miettimään tarkkaan keneen hän voi luottaa.

 

Mielestäni kirja on todella kiinnostava todentuntuisen miljöön ja henkilöhahmojen takia. Kirja kuvailee vähävaraisen Kiurun ja hänen kodittomien ystäviensä elämää vakuuttavasti. Kirjan edetessä tarina muuttuu vähän synkäksi ja surulliseksi, mutta viimeisissä luvuissa selviää, että toivoa ei ole kuitenkaan menetetty.

 

Milla Kahelin

 

Milla harrastaa sanataidetta Siivekkäät-ryhmässä ja hän suoritti lokakuussa viikon tet-jaksonsa sanataidekoulussa

 

Leave a comment