Kohti Unikudelmia, osa 5

Unikudelmien näyttelyoppaasta, työryhmä-osiosta löytyy kohta Seitit ja verkot: Maria Littow. Näyttelytilasta tulee löytymään monenlaisia verkkoja, verkostoja, kudelmia ja seittejä, ja moni on niistä on syntynyt Littowin käsissä.

 

– Olen tanssiesityksissäni käyttänyt köysistä punottuja verkostoja, joiden perusteella minua varmaan pyydettiin mukaan projektiin, Littow kertoo.

Hän aloitti Unikudelmissa viime vuoden marras-joulukuussa, jolloin näyttelytuotanto oli jo käynnistynyt ja kohtaukset tiedossa.

– Sain vapaat kädet uniaiheisten seittien ja verkkojen toteuttamiseen. Tulin heti ajatelleeksi unisieppareita.

– Unikudelmien ”unisiepparini” on valmistettu päällystämällä ja koristamalla taivutettu, pajusta punottu kehä. Sieppareita on paljon: erikokoisia, erivärisiä ja eri tavoin koristettuja. Isoimmat ovat sylinlevyisiä ja pienimmät vain parikymmensenttisiä.

Siepparien rakenne mahdollistaa niiden ripustamisen erilaisiin tiloihin, mikä on kiertonäyttelyn kohdalla tärkeää.

– Ideat ovat myös kehittyneet ja jalostuneet matkan varrella, kuten aina taidetta tehtäessä. Mukaan on tullut myös esimerkiksi painajaisverkkoja ja hämähäkinseittejä.

Littowin osalta elementit alkavat olla ripustamista vaille valmiita. Tällä hetkellä ne täyttävät hänen työhuoneensa Maikkulassa ja odottavat enää pientä viimeistelyä.

– Unikudelmissa on ollut tosi mukava olla mukana. Vaikka siepparielementtejä on yhteensä satakunta, niistä on syntynyt niin monenlaisia juttuja ja monia variaatioita, ettei tekeminen ole ollut lainkaan tylsää. Välillä unikudelmat ovat kyllä tulleet myös uniin ja olleet päällimmäisenä mielessä kun on herännyt, Littow hymyilee.

– Valmiista näyttelymaailmasta tulee varmasti todella kokonaisvaltainen elämys – sellainen joka puolelle astuva.

 

Maria Littow on oululainen vapaa taiteilija, joka on 35 vuoden ajan ilahduttanut katsojia tanssien, tehden koreografioita ja opettaen tanssia. Valmistuttuaan puualan artesaaniksi vuonna 2009 hän on tehnyt myös lavastuksia ja installaatioita tanssiesityksiä varten.

 

Maaria

Leave a comment