Kohti Unikudelmia, osa 2

Unikudelmien maailma on jaettu kohtauksiin. Sieltä löytyy paikka, jossa nukahdetaan: se rajapinta – reitti tai saattelija – joka siirtää unen maailmaan. On unen toinen todellisuus ja itse unet: hyvien unien Haaveranta ja painajaisten Aaveranta. On Unien kirjasto työkirjoineen sekä Tähtisumu, joka tuo takaisin valvemaailmaan.

 

Unikudelmia-työryhmän visuaalinen suunnittelija on kuvataiteilija Heidi Kesti. Kestiä pyydettiin aluksi mukaan visualistiksi, mutta työnkuva on tarkentunut ja laajentunutkin matkan varrella.

Kestin kohdalla projekti alkoi näyttelykirjallisuuteen perehtymisellä jo viime kesänä. Yhdessä Katin ja Annan kanssa hän on mm. valmistellut näyttelysuunnitelman sekä suunnitellut kohtausten isompia lavaste-elementtejä.

 

Suuri näyttelymaailma tarvitsee luonnollisesti lukuisia erilaisia – mutta juuri tietynlaisia – esineitä ja materiaaleja, ja näiden tarpeiden suunnittelusta ja hankkimisesta Kesti on huolehtinut.

– Olen vieraillut mm. romuttamolla. Etsin – ja löysin – sieltä nukkumattien unirakettien osia Unien kirjastoon, joka tunnetaan myös Nukkumattien romuvarastona, Kesti hymyilee.

– Omalla työhuoneellani Hiukkavaarassa taas rakentuvat parhaillaan Uppo-Nallen talviunipesä heinineen ja höyhenineen sekä Haaverannan ihmisenkokoiset jättiläiskukat.

Työn alla on myös Oili Tannisen Nunnuista tuttu Hulihopperi.

 

Tylsää Unikudelmien parissa työskenteleminen ei selvästikään ole. Mutta paitsi keksimistä, se edellyttää paljon myös selvittämistä:

– Oma työnsä on ollut esimerkiksi siinä, että löytää ne ihmiset, jotka voivat kulloisetkin elementit parhaiten toteuttaa, Kesti sanoo.

 

Unikudelmat koostuu kohtauksista, joka on mahdollistanut draamallisen lähestymistavan sekä esimerkiksi värimaailmaltaan hyvin erilaisten tilojen suunnitteleminen.

– Projekti on ollut kokonaisuudessaan valtavan mielenkiintoinen. En ole aiemmin ollut tekemässä näin mittavaa suunnittelua, vaikka olen lavastuksen parissa toiminutkin. Olen miettinyt monessa kohdassa, että alan koulutuksesta ei ehkä olisi haittaa, mutta olen aivan varma, että valmiista näyttelystä tulee todella hieno.

 

Heidi Kesti on valmistunut Satakunnan ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi vuonna 2005. Hän asuu Oulussa ja työskentelee monenlaisten kuvataidealan töiden sekä lavastuksen ja puvustuksen parissa.

 

Maaria

Leave a comment