Kohti Unikudelmia, osa 1

Kevään Lumotut sanat -festivaalille valmistuu uusi, elämyksellinen Unikudelmia-näyttelymaailma, joka on avoinna Valveella koko festivaalin ajan 22.4.–16.7. Unikudelmista olemme kertoneet näin:

 

Unikudelmia on näyttely yöllä ja päivällä kiinni saaduista unista ja unelmista. Näyttelyssä on mahdollisuus tutkia kotimaisen kirjallisuuden monia unentuojia sekä kummia, kauniita ja kauheita unia, joihin he nukkujia saattelevat. Unikudelmia-näyttely rakentuu kotimaisten klassikkoteosten sekä upeiden uutuuskirjojen pohjalle, ja sen maailmaan kietoutuu myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia. Lumottujen sanojen jälkeen näyttely kiertää ympäri Suomen viisi–kymmenen vuotta.

 

Näyttelyn – ja festarin – valmistelutyöt haukkaavat juuri nyt suuren osan sanataidekoulun arjesta, mutta, Anna ja Kati, miten ja miksi juuri Unikudelmia?

 

Unikertomukset ja unen monet merkitykset

 

– Ensimmäiset ideat Unikudelmista syntyivät hyvin samaan aikaan kuin Saareen-näyttely. Saareen oli maailma, maisema; ikään kuin reaalinen paikka, vaikka sijaitsikin mielikuvituksessa. Mietimme jo silloin, mitä erilaista, abstraktia aihepiiriä voisi käsitellä sanataidenäyttelyn keinoin. Syntyi ajatus unista.

Unet ovat kiehtovia – myös kirjallisuuden ja taiteen näkökulmasta. Ne ovat surrealistisia ja abstrakteja, melkein mitä vain.

 

– Tiesimme, että on paljon kiehtovia teoksia, joissa käsitellään unta. Kun aloimme tietoisemmin etsiä uniteemaa, tarinat alkoivat myös kiertyä toisiinsa lähes taianomaisesti.

Syksyllä, kun uppouduimme kirjallisuuteen ja luimme välillä todella intensiivisesti, huomasimme, että tietyt asiat toistuvat eri teoksissa ja eri aikoina. Uniteeman sisäiset teemat alkoivat punoutua yhteen: syntyi verkostoja, kirjaimellisia kudelmia.

 

– Uni on sanana monimerkityksinen, ja myös siihen liittyviin termeihin sisältyy erilaisia merkityksiä: On kirjaimellinen uni, jossa vietämme kolmasosan elämästämme, ja silloin nähdyt unet. Päiväuni taas on lapselle konkreettinen nukkumishetki, aikuiselle synonyymi unelmalle. Uneen liittyy ajatuksia esimerkiksi vedestä, niin kuin höyhensaaret, ja unien avaruudesta. On kuoleman ikiuni ja koomaan vaipuneen unitila.

 

– Kaiken tämän myötä pohdimme, miten unia voisi visualisoida, ja kokonaisuus alkoi hahmottua mielessämme näyttelytilaan.

 

Unien kudelmat ja unentuojat

 

– Monissa tarinoissa on yksi ja sama ajatus unista konkreettisena kudelmana. Sanontaan ”saada unenpäästä kiinni” sisältyy ajatus unesta jonkinlaisena lankana, ja unien kutominen tai unilangan kehrääminen toistuu monissa kirjoissa ja kertomuksissa.

 

– On myös monenlaisia unentuojia, joiden hahmot ja tarinat kietoutuvat toisiinsa. On Nukkumatti ja suomalaisessa kirjallisuudessa myös pikkusiskonsa Unikko, Unijukka ja uudessa oululaisessa lastenkirjassa näiden vastakohta Valve-Ville. Yhdestä kirjasarjasta löytyy jopa kokonainen nukkumattikansa erilaisine unisine työtehtävineen.

 

– Nämä ja muut teemat toistuvat kirjassa toisensa jälkeen. Niiden kautta löytyy se yhteinen, jonka punomme näyttelyksi: kaikista hienoista teoksista koostuvaksi yhtenäiseksi kertomukseksi. Unikudelmia on uudenlainen kokonaisuus, oma kokonaistaideteoksensa.

 

Kirjasi, Maaria

Leave a comment