Ei puput voi lentää oikeesti

Tarinavintti kävi katsomassa Valveen elokuvateatteri Studiossa lyhytelokuvakokoelman Naperot 1. Animaatioissa ei puhuta ollenkaan, vaan vuorovaikutus luodaan musiikilla ja ääniefekteillä. Vanhemman sanoin erityyliset piirrosanimaatiot olivat virkistävää vaihtelua televisiossa näkyvälle lasten viihteelle. Sali oli täynnä lapsia ja osa pätkistä vangitsi pienet katsojat paremmin kuin toiset. Muutamassa kohdassa sali revähti täyteen lämmintä naurua.

Naperot 1 -animaatioissa seikkalee muun muassa vihreä, suurikorvainen, lentävä pupu, joka aina saapuu pelastamaan lasten päivän. Vaarassa ovat syntymäpäiväjuhlat ja lasten leikit, lapsen sanoin päällimmäiseksi jäi kuitenkin mieleen, etteivät puput voi lentää oikeasti.

Lasten mielikuvitusta kutkuttivat myös pienet otukset, jotka aiheuttivat natisevien saranoiden äänen huutamalla. ”Miten ne osaakin tehdä sellaista vinkunaääntä? Sittenku ne on vinkunu niin niiden pitää mennä päiväunille!” Kekseliäis animaatio sai koko salin supisemaan ja keskustelemaan havainnoistaan. Vinkuolento päätyi myös Miilian (4v) piirustukseen, jossa vinkuotus on joutunut hammaslääkäriin hampaan irtoamisen vuoksi.

Naperot1 -kokoelmassa nähtiin myös balettia tanssiva susi ja tarina gorillan ja pienen tytön ystävystymisestä eläintarhassa. Kaikista hassuin tuomaristomme mielestä oli kuitenkin tarina, jossa lepakko yritti nukkua päivällä kun muut eläimet leikkivät ja meuhkasivat. Kun saapui yö, lepakko yritti löytää leikkikaverin itselleen, mutta kaikki ovatkin jo nukkumassa ja lepakko tunsi olonsa yksinäiseksi. ”Onneksi lepakko löysi kuitenkin ötökkäkaverin, sillä lepakot haluavat aina leikkiä. Sillä ötökällä oli varmaan kolme jalkaa”, tuumi tyytyväinen katsoja.

 

Liisa Ryhänen ja Tarinavintin väki

 

NAPEROT 1
43 min, Ei dialogia
SUOSITUS: 3 – 6-VUOTIAILLE

 

Näytökset:
la 19.11. klo 10.00 Studio

valokeila_logo

 

vilma_logo

Leave a comment